Oorlog in Turkse gevangenis eist zeven levens

Bij een gevecht tussen rivaliserende benden in de Turkse gevangenis Bayrampasa in Istanbul zijn gisteren zeven mensen om het leven gekomen. Speciale paramilitaire eenheden moesten er aan te pas komen om de orde in de gevangenis te herstellen.

Volgens het Turkse televisiestation NTV begonnen de gevechten toen een neef van mafiabaas Alaattin Cakici een woordenwisseling kreeg met leden van de zogeheten Karagumrük, een bende uit de buurt van de stad Adapazari. Toen de neef een pistool trok en twee keer schoot, was binnen korte tijd de gevangenis in rep en roer. De directeur van de gevangenis liet gisteravond weten dat hij een onderzoek laat instellen om te achterhalen hoe het mogelijk is dat er zoveel wapentuig in zijn penitentiaire inrichting aanwezig was.

Cakici (45) geldt als de grootste peetvader van Turkije. Hij is in Frankrijk gearresteerd op verzoek van de Turkse regering. Ankara houdt hem verantwoordelijk voor een poging tot moord en een aanslag op een bankdirecteur en een journalist. Ook zou hij opdracht hebben gegeven tot de moord op zijn eigen echtgenote.

Turkije heeft inmiddels een verzoek tot uitlevering gericht aan Frankrijk maar de afhandeling daarvan heeft tot grote problemen geleid. Een Franse rechter oordeelde dat Cakici pas uitgeleverd mag worden als Turkije Frankrijk verzekert dat hij gevrijwaard zal blijven van de doodstraf. Cakici's Franse advocaat, Vergès, kondigde onlangs aan dat hij de zaak van zijn cliënt wil aankaarten bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

In Turkije heeft de gevangenisrel tot grote opschudding geleid omdat het parlement zich momonteel buigt over een amnestiewet voor onder andere `gewone' criminelen. ,,Gisteren gebeurde het in de gevangenis, maar binnenkort krijgen we dit op straat'', reageerden voorbijgangers desgevraagd op het mafiaconflict.