Mathieu wil leren van Karpol

Alsof hij de nederige status van het Nederlandse vrouwenvolleybal nog eens wilde onderstrepen, ging bondscoach Pierre Mathieu gisteren lachend op de foto met zijn Russische collega Nicolai Karpol. Naar verwachting kon het Nederlandse team titelverdediger Rusland in het openingsduel van het EK in Italië slechts één set tegenstand bieden en Mathieu wil daarom zo vaak mogelijk oefenen tegen de lange Russinnen. Daartoe moest hij wel de vete tussen zijn voorganger Bert Goedkoop en Karpol bijleggen.

Goedkoop ergerde zich in het verleden mateloos aan de bekende scheldkannonades van Karpol tijdens de wedstrijden. Gisteren in Rome kon de coach van Rusland zich beperken tot één tirade in de kritieke fase van de eerste set, toen Nederland tot 24-24 was teruggekomen. Na twee onnodige fouten aan Nederlandse kant won Rusland de eerste reeks, waarna het vervolg een formaliteit was voor de nummer 3 van de wereld: 26-24, 25-11 en 25-20. Mathieu wist al bij voorbaat dat zijn jonge ploeg zonder de afwezige routiniers Brinkman, Boersma en Weersing kansloos zou zijn tegen de luchtmacht uit Rusland. De 2 meter en 8 centimeter lange sterspeelster Artamonova was een ware plaag voor de Nederlandse volleybalsters, al moest ook zij aan het einde van de eerste set door Karpol briesend tot de orde worden geroepen.