Leiders condoleren Gorbatsjov

Regerende en voormalige staatslieden hebben gisteren ontsteld gereageerd op het overlijden van Raisa Gorbatsjova, de vrouw van ex-Sovjet-leider Michail Gorbatsjov. Ze stierf gisterochtend in een ziekenhuis in het Duitse Münster aan leukemie.

De Russische president Boris Jeltsin stuurt een regeringsvliegtuig naar Duitsland om vandaag Raisa Gorbatsjova naar Rusland terug te brengen. Ze wordt donderdag in Moskou begraven op het kerkhof van het Novodevitsji-klooster, waar talrijke Russische prominenten begraven liggen.

Jeltsin stuurde gisteren Gorbatsjov een condoléancetelegram om zijn deelneming te betuigen. ,,U hebt uw meest loyale en toegewijde vriendin verloren. Een prachtige persoon, een fantastische vrouw, een liefhebbende echtgenote en moeder is heengegaan'', aldus Jeltsin.

Zulke telegrammen bereikten Gorbatsjov ook van leiders en ex-leiders als de presidenten Clinton, Chirac en Havel, de paus, oud-bondskanselier Helmut Kohl en de voormalige Amerikaanse presidentsvrouw Nancy Reagan die mede condoleerde namens haar zieke echtgenoot. Clinton prees het voorbeeld dat Raisa gaf door haar ,,moedige strijd tegen een verschrikkelijke ziekte'', de Franse premier Jospin prees Gorbatsjova omdat ze ,,de Russische vrouw op briljante wijze een nieuw imago verschafte''.

Gorbatsjov sprak gisteren niet in het openbaar. Hij kwam asgrauw en duidelijk geschokt uit het hotel in Münster waar hij de afgelopen weken verbleef. Vrienden die hem spraken, zoals de Russische ambassadeur in Duitsland en de Kirgizische schrijver Aitmatov, zeiden dat hij het overlijden van zijn vrouw geenszins heeft verwerkt. (Reuters, AFP, AP)