Internationale beurzen

LONDEN

Op de Europese beurzen werd vanochtend met gemengde gevoelens gereageerd op de hoger dan verwachte groei van de Duitse economie. Een betere Duitse conjunctuur, zoals bleek uit de de Ifo-indicator die verrassend sterk steeg in augustus, betekent volgens beleggers dat wellicht eerder dan verwacht een renteverhoging komt van de Europese Centrale Bank. En dat drukte de stemming. De FTSE-index daalde, met name door winstnemingen in Shell en BP Amoco, met 0,8 procent tot 6006 punten.

FRANKFURT

Ook in Duitsland zelf zorgde de hoge Ifo-indicator, die de bedrijvigheid twee tot drie maanden vooruit voorspelt, tot een averechtse reactie. De DAX-index moest, uit vrees voor een sneller dan verwachte renteverhoging in Frankfurt, met 0,7 procent terug tot 5316 punten.

PARIJS

Evenals in Londen moesten olie-aandelen in Parijs ver terug. Onrust over de houdbaarheid van de prijsafspraken van Opec voerde de boventoon. De slechte stemming op de overige Europese beurzen hield ook Parijs in zijn greep. De CAC-index daalde met 1,0 procent tot 4635 punten.

TOKIO

Hoop op Japanse ingrijpen in de sterke koers van de yen stuurde vanmorgen het Nikkei-gemiddelde met 2,03 procent omhoog tot 17.932,79 punten.

Elders in Azië was Hongkong 0,39 procent lager, en sloot de Australische beursindex 0,29 procent in de min. Zuid-Korea steeg in het kielzog van Tokio met 2,52 procent. In Taiwan werd door de aardbeving niet gehandeld.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York is de week lusteloos begonnen. De Dow-Jonesindex stond de hele dag licht in de plus of in de min. Uiteindelijk bedroeg de slotstand 10.824 punten, een winst van 20 punten (0,19 procent).