Habibie doet beroep op parlementariërs

De Indonesische president B.J. Habibie heeft het parlement vanmorgen opgeroepen de onafhankelijkheid van Oost-Timor te accepteren en zo het besmeurde internationale imago van Indonesië weer glans te geven.

Hij kwam met zijn pleidooi terwijl in Oost-Timor nieuwe eenheden van de internationale vredesmacht arriveerden die de orde in de provincie moeten herstellen. Australische en Britse troepen werden met gejuich verwelkomd en ondervonden geen enkele weerstand.

De president zei vanmorgen in het parlement dat hij het beste had gedaan wat hij kon doen. ,,Ik heb Balkanisering weten te voorkomen.'' Zijn toespraak van een uur werd bijgewoond door het voltallige kabinet, inclusief de machtige generaal Wiranto, minister van Defensie en chef van de strijdkrachten, waardoor eensgezindheid binnen de regering werd gesuggereerd.

Habibie moest zich in het parlement verantwoorden voor zijn besluit om vreemde troepen toe te laten op Indonesische bodem, voor het eerst sinds de onafhankelijkheid. Nationalisten beschouwen die buitenlandse aanwezigheid als `slag in het gezicht van Indonesië'. De Jakarta Post schreef over ,,aantasting van de nationale waardigheid''. Het Indonesisch parlement moet nog instemmen met de uitslag van het referendum op Oost-Timor, waarbij begin deze maand bijna tachtig procent van de bevolking voor onafhankelijkheid koos.

Volgens generaal Wiranto is de rust in Oost-Timor weer zover weergekeerd dat de staat van beleg die de regering voor de provincie had afgekondigd, binnen enkele dagen kan worden opgeheven. Hij zei dat er de afgelopen weken in Oost-Timor minder dan honderd doden zijn gevallen, niet duizenden zoals Westerse media hebben bericht.

De aanvoer van internationale troepen naar Oost-Timor is vannacht de hele nacht doorgegaan. In de haven van de hoofdstad Dili losten marineschepen grote hoeveelheden tanks, vrachtwagens en gepantserde voertuigen. De Australische commandant van de vredesmissie, generaal Peter Cosgrove, verwacht dat de internationale troepenmacht in Oost-Timor aan het eind van de dag tot 2.800 manschappen zal zijn gestegen. Dat aantal moet verder groeien tot ruim 7.500 militairen en politiemensen.

Vertegenwoordigers van de vredesmacht hebben gisteren en vanmorgen in totaal acht pro-Indonesische militieleden aangehouden voor verboden wapenbezit. Nergens in Oost-Timor is het nog tot een treffen gekomen tussen de buitenlandse troepen en de milities, die de afgelopen weken in de provincie voor een golf van geweld hebben gezorgd. Hulporganisaties verwachten dat het transport van voedsel en medicijnen naar de vluchtelingen in Oost-Timor – wat drie dagen stil heeft gelegen – morgen weer kan worden hervat. (AP, Reuters)