Gebruik soft- en harddrugs blijft stijgen

Het gebruik van de meeste soorten soft- en harddrugs blijft stijgen. Alleen bij heroïne daalt het aantal nieuwe gebruikers fors: deze harddrug raakt vooral bij jongeren uit de mode. Steeds meer, vooral Amsterdamse, jongeren gebruiken cocaïne, `paddo's' en cannabis.

Dit blijkt uit de voortgangsrapportage over het drugsbeleid die minister Borst (Volksgezondheid) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gezonden. Hierin kondigt de minister aan meer onderzoek naar de effectiviteit van de verslavingszorg te laten doen.

Volgens Borst is cocaïne de meeste gebruikte harddrug. 2,1 Procent van de Nederlanders van twaalf jaar of ouder heeft wel eens cocaïne gebruikt. Vooral onder (Amsterdamse) jongeren blijkt deze harddrug in opkomst. Amfetamine en xtc delen (elk met 1,9 procent) de tweede plaats. Het gebruik van amfetamine blijft stijgen, waar dat van xtc lijkt te stabiliseren. Bijna 16 procent van de twaalfjarigen en ouderen heeft wel eens cannabis gebruikt. Ook hier stijgt het gebruik onder (vooral Amsterdamse) scholieren, zo wordt geconstateerd.

Het alcoholgebruik in Nederland blijft in de jaren negentig vrij constant: jaarlijks bijna acht liter pure alcohol per hoofd van de bevolking. Wel wordt er meer en eerder door jongeren gedronken. In de afgelopen jaren klopten steeds minder alcoholgebruikers aan bij de verslavingszorg. Vorig jaar, na een publiciteitscampagne, meldden zich weer meer klanten.

Nog dit jaar begint een experiment met het afkicken van harddrugverslaafden onder narcose. Het gaat daarbij vooral om verslaafden aan heroïne en andere opiaten. Twee groepen van 150 verslaafden worden behandeld. Een groep krijgt onder narcose het middel Naltrexon, dat de zucht naar opiaten tegen gaat en ervoor zorgt dat het toch gebruiken ervan geen kick oplevert.

De ander groep krijgt het middel zonder narcose. De resultaten bij beide groepen worden vergeleken met de gebruikelijke methadonvoorziening. Daarvan wordt in de rapportage gemeld dat nog geen tien procent na ruim twee jaar geen heroïne of methadon meer gebruikt. Bij 60 procent verandert er door het gebruik van methadon niets, bijna 20 procent is er in die periode op achteruit gegaan.

Borst kondigt verder aan dat, nu het experiment met het verstrekken van gratis heroïne in Den Haag, Groningen en Utrecht is vertraagd, wellicht in Rotterdam een tweede groep uitbehandelde verslaafden van gratis heroïne kan worden voorzien. In Amsterdam, Rotterdam en Heerlen verloopt het experiment volgens plan.