Fischer geen voorzitter Groenen

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer heeft gisteren bakzeil gehaald met zijn plan om de vrouwelijke partijtop van de Groenen te vervangen na het verkiezingsdebacle in Saksen. Net als coalitiegenoot SPD, lijden de Groenen bij recente deelstaatverkiezingen nederlaag na nederlaag.

Joschka Fischer had voor de verkiezingen in Saksen laten weten een rigoureuze verandering van de partijtop te beogen. Het vrouwelijke voorzittersduo – Antje Radcke en Gunda Röstel (lijsttrekker in Saksen) – zou moeten worden afgelost door Fischer-getrouwen, waarbij hij zichzelf als partijvoorzitter zag. Fischer stoort zich al langer aan de partijstructuur, de quota voor vrouwen en de grote invloed van de basis.

Fischers actie leidde tot heftige reacties in de partijtop. Hem werd ,,arrogantie'' verweten. Radcke noch Röstel was van plan het hoofd voor Fischer te buigen. Tijdens een vergadering van het partijbestuur gisteren in Berlijn trok Fischer het boetekleed aan. Hij bood zelfs zijn excuus aan bij Röstel in de hoop de aangerichte schade in de partij te verzachten. Op een gezamenlijke persconferentie met Röstel na afloop, zei Fischer ,,de vernieuwing in de partij niet tegen maar met het partijbestuur'' te willen uitvoeren. Hij kondigde aan zich ,,veel meer'' met de binnenlandse politiek te zullen bemoeien om kiezers terug te winnen met het oog op de verkiezingen in Berlijn (oktober) en begin volgend jaar in Sleeswijk-Holstein en Noordrijn-Westfalen. Het partijbestuur erkende gisteren wel dat hervorming van de partijstructuur nodig is.

Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft na de nederlaag van zijn partij in Saksen de hand in eigen boezem gestoken. Net als Fischer erkende Schröder, die wel partijvoorzitter is, fouten te hebben gemaakt door te weinig aandacht aan zijn partij te hebben gegeven. Daardoor is die tekort gekomen, zei Schröder gisteren.

Hij verklaarde verder geen reden te zien de koers van de regering te wijzigen. De bezuinigingen ter waarde van 30 miljard mark en de economische hervormingen zullen worden doorgezet. Schröder, die bij de komende verkiezingen in Berlijn op een nederlaag rekent, zei het partijcongres in december als een `Wende' te beschouwen. Hij wil met de oppositie (CDU/CSU en FDP) een compromis bereiken over de bezuinigingspolitiek. Als het beleid helder is, zal het vertrouwen van de kiezer terugkeren, meent de kanselier.

Schröders moderniseringskoers stuit echter bij de linkervleugel van de partij op grote kritiek. Onenigheid over de politieke koers, heeft het imago van de SPD bij de kiezer geschaad. Maar Schröder zei gisteren tijdens een zitting van partijraad en presidium van de SPD in Berlijn, dat niemand zich principieel tegen het bezuinigingsprogramma had verzet.