Filmfestival Venetië

In een artikel (13 september) over het filmfestival van Venetië brengt u Marco Müller ter sprake, de ex-directeur van het International Film Festival Rotterdam, die nu onder meer Fabrica, het filmbedrijf van Benetton, in Milaan leidt. Hij zou de oprichter zijn geweest van het Hubert Bals Fonds, waarmee filmprojecten in ontwikkelingslanden worden ondersteund en dat is verbonden met het International Film Festival Rotterdam.

Maar het initiatief tot een dergelijk fonds was al twee jaar voor de komst van Müller genomen door diens voorganger Huub Bals: het Tarkovski Fonds. Na de plotselinge dood van Bals in 1988 vernoemde het festivalteam het fonds naar hem en werden de eerste projecten gesteund. In de Rotterdamse periode van Marco Müller (1989-1991) was het fonds nog vrij onbetekenend (150.000 gulden per jaar). Na zijn vertrek is het uitgegroeid tot een volwassen instrument (bijna 2 miljoen gulden per jaar), dat van vitaal belang is voor filmtalent in niet-Westerse culturen.

    • Simon Field
    • Dir.Int.Film Festival Rotterdam