Epon mag niet in handen van Reliant vallen

Het Amerikaanse Reliant Energy en het Duitse PreussenElektra mogen niet meebieden op Epon, het enige Nederlandse stroombedrijf dat nog te koop is. NUON ENW, dat de helft van Epon bezit, wil met deze uitsluiting voorkomen dat één buitenlandse partij een groot deel van de Nederlandse stroomproductie in handen krijgt.

Epon is voor de andere helft eigendom van distributiebedrijf EDON. Het NUON-standpunt over Reliant en Preussen heeft lange tijd de definitieve beslissing over de verkoop gedwarsboomd. Beide bedrijven zijn het nu eens over de verkoopvoorwaarden.

Reliant is de nieuwe eigenaar van Utrechts/Noord-Hollandse Una. Preussen kocht enkele maanden terug het Zuid-Hollandse EZH. NUON heeft zich altijd verzet tegen een Nederlandse bundeling van stroomproducenten. Dat zou volgens het distributiebedrijf de marktwerking verstoren. Een NUON-woordvoerster verwacht dat over twee maanden duidelijk moet zijn wie de nieuwe eigenaar wordt. De banken Morgan Stanley en ABN Amro inventariseren momenteel de belangstelling. (ANP)