Ekimov droomt al van WK

Vjatsjeslav Ekimov sprintte gisteren niet alleen voor de dagzege in de Vuelta. De Rus pijnigde zijn benen met twee duidelijke doelen in het achterhoofd. De 33-jarige man uit Leningrad wilde zich in de picture rijden voor een nieuwe ploeg, al lijkt hij al verzekerd van een contract bij US Postal. Ekimov heeft ook snode plannen voor het WK wielrennen, begin volgende maand in Italië.

Ekimov sprong in de 193,4 kilometer lange vijftiende etappe van de Ronde van Spanje al na twintig kilometer weg. Acht renners kreeg hij mee, voornamelijk Spanjaarden en Italianen van verschillende ploegen. Het peloton stond het toe. De leiderstrui van de Duitser Jan Ullrich kwam niet in gevaar, want de ontsnapte renners waren geen bedreiging in het klassement.

Ekimov en de zijnen mochten het 170 kilometer richting Valencia alleen opknappen. De Rus vond dat wel best. Na afloop vertelde hij dat hij in het plaatsje Tortosa, dertig kilometer voor de streep, serieus aan de winst ging denken. Maar één kilometer voor de finish was er plotseling een Bask die zijn plannen dreigde te doorkruisen. Igor Flores wist te ontsnappen. Jekimov liet dat niet op zich zitten en sprintte 500 meter voor de meet toch nog over hem heen.

Hij klopte de Amerikaan Frankie Andreu en de Italiaan Paolo Bettini. Voor Ekimov, oud-olympisch kampioen in de achtervolging, was het de derde seizoenszege. Voor de renner van de Amica-ploeg een mooie opsteker, zeker gezien zijn verborgen agenda. ,,Ik denk aan het WK, waar we ook zo'n lang parcours rijden, dat is geknipt voor mij. Ik ben ook in gesprek met verschillende ploegen, maar pas na het WK neem ik een beslissing.'' Ekimov rijdt nu voor Amica.

Zo blijft de Vuelta een succesvol podium voor de dertigers in het peloton. Eerder wonnen Laurent Brochard (31), Marcel Wüst (32), Sergej Oetsjakov (31), Alex Zülle (31) en Fabio Roscioli (34) al etappes in de Spaanse wielerronde. Het peloton kwam gisteren op bijna dertien minuten achterstand binnen. De Duitser Jan Ullrich liet zijn knechten Jaksche en Aldag de groep controleren. Hij blijft soeverein leiden in het algemeen klassement. Zondag kan de Telekom-renner zich in Madrid tot winnaar laten kronen.