Eis 50 jaar cel tegen ex-bankier Conde

Tegen Mario Conde, voormalig topman van de zakenbank Banesto, is gisteren bijna vijftig jaar gevangenisstraf geëist. Ook wil de Spaanse justitie dat Conde ruim 192 miljard peseta's (250 miljoen gulden) schadevergoeding betaalt aan het garantie- fonds voor de Spaanse banken.

De strafzaak tegen Conde, die al bijna twee jaar duurt, is nu in zijn eindfase gekomen. Aanvankelijk was de eis 35 jaar gevangenisstraf wegens oplichting en bankfraude. Die eis werd verhoogd nadat aanvullende strafdelicten aan het licht waren gekomen.

Mario Conde gold tot eind 1993 als een van de meest invloedrijke bankiers in Spanje. De selfmade financier was het uithangbord voor de wilde jaren tachtig toen de economische ontwikkelingen in Spanje niet op konden. Hij werd zelfs gezien als kandidaat voor het premierschap. Eind 1993 greep Spanjes centrale bank in bij Banesto, het beursgenoteerde vlaggenschip van de ex-bankier. Uit boekenonderzoek bleek dat de investeringsbank technisch gesproken bankroet was. Banesto is inmiddels overgenomen door Banco Santander.

Conde verscheen gisteren bij de Madrileense rechtbank. Gestoken in een strak maatpak maakte de ex-bankier een vermoeide indruk. Na het debacle met zijn bank dreigde Conde met het publiceren van compromitterende documenten over politici. De ex-bankier beriep zich daarbij op dossiers die waren gestolen van de Spaanse geheime dienst.

    • Steven Adolf