Druk op Blair vanuit Wales en Schotland

Na eerdere steunmaatregelen van Wales en Schotland heeft nu ook de nationale regering van premier Tony Blair besloten tot forse steun aan de boeren, van wie sommigen hun inkomen ondermeer als gevolg van de BSE-crisis met 40 procent zagen dalen. De 150 miljoen pond (ruim een half miljard gulden) die minister van Landbouw Nick Brown gisteren heeft toegezegd, is aanzienlijk meer dan werd verwacht.

Vorige week besloot het parlement in Wales tot een steunprogramma voor zijn rundveehouders. Ook het Schotse parlement zegde, onafhankelijk van Londen, zijn boeren financiële steun toe. Dat leidde tot protesten van boeren in Engeland die zich daardoor benadeeld voelden.

De minister voor Landbouw in Wales, Christine Gwyther, noemde het besluit van minister Brown een overwinning voor het parlement van Wales. Alun Michael, premier van Wales, zei dat het pakket aan maatregelen ,,aantoont dat de decentralisatie goed werkt''. Ook in Schotland overheerste tevredenheid.

Binnenkort wacht Blair een volgende krachtmeting met het Schotse parlement. Als Schotland zou besluiten tot afschaffing van collegegeld, zoals de bedoeling is, zou dat kunnen leiden tot rechtsongelijkheid. Blair wil collegegelden handhaven. (BBC)