DIOK betwist straf rugbybond

Rugbyclub DIOK hangt een zware straf boven het hoofd. In een vorige week verstuurde brief dreigt de Nederlandse rugbybond (NRB) de koploper uit de Nederlandse ereklasse alle tot dusver behaalde competitiepunten (dertien) af te nemen. Bovendien overweegt de bond om de vice-landskampioen uit Leiden tien strafpunten in mindering te brengen. In Den Haag voeren beide partijen vanavond overleg in een poging de kwestie alsnog op te lossen. DIOK rekent op clementie.

Aanleiding voor de zware sanctie is het overtreden van de bondsreglementen. Volgens de NRB heeft de Leidse rugbyclub te laat, tien dagen om precies te zijn, de overschrijving ingediend van een buitenlandse speler, de Nieuw-Zeelander Troy Raitt. DIOK beweert reeds in juni de overgang van de 20-jarige flyhalf te hebben aangekaart en nooit te kwader trouw te hebben gehandeld. De bond stelt zich niettemin op het standpunt te laat te zijn geïnformeerd en weigert derhalve dispensatie te verlenen. DIOK heeft zondag bezwaar aangetekend tegen het voornemen van de NRB.

Indien de bond besluit om vast te houden aan de voorgestelde strafmaat is de tienvoudig landskampioen veroordeeld tot een moeizame inhaalrace. De ereklasse, de hoogste afdeling van de Nederlandse rugbycompetitie, telt dit seizoen acht clubs. Na een volledige competitie, die na veertien speelronden eindigt op 5 december, spelen de nummers één tot en met vier in een kampioenspoule met als inzet de landstitel. De nummers vijf tot en met acht komen na de winterstop uit in een degradatiepoule.

DIOK bezet na drie speelronden de eerste plaats op de ranglijst. Zondag won de club, afgelopen seizoen onttroond door HRC uit Den Haag, met 22-18 van Ascrum. In dat duel deed de omstreden Nieuw-Zeelander Raitt overigens gewoon mee. Mark Schoon, een 23-jarige Nederlander wiens spelerslicentie eveneens wordt betwist door de NRB, kwam zondag niet in actie.

Godfried Bos, woordvoerder en oud-speler van DIOK, rekent vanavond op een goede afloop in het onderhoud met de bondsbestuurders. ,,Vooralsnog ga ik uit van een misverstand'', aldus Bos, die erkent dat DIOK fouten heeft gemaakt. ,,Wij zijn niet duidelijk genoeg geweest en hadden eerder aan de bel moeten trekken.''

Maar ook de NRB is volgens Bos in gebreke gebleven. ,,De bondsreglementen zijn afgelopen zomer gewijzigd met betrekking tot het vrijgeven van spelers uit het buitenland. Maar niemand van de bond heeft ons daar even op heeft gewezen. Ze hadden ons kunnen waarschuwen wie wel en wie niet mag spelen.'' Bos betreurt de gang van zaken. ,,Het kan toch niet zo zijn dat wij door een administratief probleem zo goed als kansloos zijn in de strijd om de titel? Aan beide kanten zijn foutjes gemaakt, vooral in de communicatieve sfeer. Maar een dergelijke straf is niet in het belang van het rugby. Dat zal de bond toch ook wel beseffen?''

Het is niet de eerste keer dat DIOK en de NRB met elkaar overhoop liggen. Vorig seizoen raakten beide partijen halverwege het seizoen in conflict. Ook toen was een al dan niet speelgerechtigde speler uit het buitenland (de Zuid-Afrikaan Robin Roos, red.) inzet van discussie. DIOK ging in beroep tegen het door de bond uitgevaardigde speelverbod, maar verloor de zaak. Vanavond hoopt de Leidse rugbyclub op meer clementie.

    • Mark Hoogstad