Bezoek Barak aan Berlijn valt verkeerd in Israel

Achtervolgd door kritiek en felle discussies achter de schermen is Israels premier Ehud Barak vandaag de eerste buitenlandse leider die een officieel bezoek brengt aan de Duitse hoofdstad Berlijn. Volgens de Israelische pers heeft Barak op het laatste moment besloten een gepland bezoek aan de hernieuwde Rijksdag af te zeggen. Vanaf het dak van het Duitse parlement zou hij Berlijn in ogenschouw nemen. Met een delegatie van overlevenden van de Holocaust zal Barak een bezoek brengen aan het concentratiekamp Sachsenhausen.

Israels grootste krant, Yediot Ahronot, meldt vandaag op de voorpagina dat Barak en zijn gevolg zullen overnachten in het Adlon-hotel dat volgens de krant onder het nazi-bewind in 1942 als ,,hoofdkwartier van de Gestapo'' in gebruik werd genomen. In de kelders van het hotel werden volgens dit bericht mensen doodgemarteld. Volgens Yediot Ahronot zag de Amerikaanse president Bill Clinton er bij zijn bezoek aan Berlijn vanaf in dit hotel te overnachten. Woordvoerders van Barak lieten de krant weten dat het Adlon-hotel door het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken was aanbevolen. ,,Zoals bekend waren alle hotels in Berlijn op de een of andere manier met het nazi-bewind verbonden'', zeiden deze woordvoerders.

Het bericht over de overnachting van Barak typeert de moeite die sommige secties van de Israelische bevolking hebben met Baraks besluit als eerste buitenlandse leider naar Berlijn te gaan. Dat gevoel wordt aangescherpt door berichten in de kranten vandaag dat Duitse regeringskringen er trots op zijn er in te zijn geslaagd Barak deze historische rol te laten spelen.

Als pragmatisch politicus zoekt Barak bij de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder steun voor zijn vredespolitiek in het Midden-Oosten. In het verleden is er volgens de Israelische media sprake van geweest dat Duitse troepen een rol zouden kunnen spelen bij een vredesmacht op de Hoogvlakte van Golan als element van een Israelisch-Syrische vredesregeling. Het weer op gang brengen van het vredesoverleg met Syrië is wegens Baraks voornemen om het Israelische leger uit Libanon terug te halen, een van de belangrijkste punten op diens reisprogramma, dat hem van Berlijn naar Parijs brengt. Israel beschouwt Duitsland na de VS als zijn belangrijkste bondgenoot.

    • Salomon Bouman