Beving eist 1.450 levens op Taiwan

Een krachtige aardbeving op Taiwan, van 7.6 op de schaal van Richter, heeft vanmorgen vroeg het leven geëist van ten minste 1.450 mensen. Meer dan 3.000 mensen zouden zijn gewond en zeker 2.000 worden vermist. De beving, met het epicentrum in de oude provinciehoofdstad Nantou, in centraal Taiwan, is de krachtigste die Taiwan deze eeuw heeft getroffen. De aardschok was ongeveer even zwaar als de beving die in Turkije op 17 augustus het leven eiste van ten minste 15.000 mensen.

De meeste slachtoffers zijn gevallen in Taichung en Nantou, 220 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Taipei. Vele dorpen rond het epicentrum zijn onbereikbaar. De beving trof Taiwan op het moment dat de meeste mensen sliepen. De Taiwanese televisie toonde beelden van mensen in ondergoed op straat naast ingestorte flatgebouwen. Brandweermannen haalden op lange ladders gillende mensen van overhellende balkons.

In de hoofdstad Taipei was de schade beperkt. Volgens de burgemeester zijn meer dan 80 huizen en gebouwen beschadigd.

De beving van vandaag was sterker dan die in 1935 waarbij 3.276 mensen omkwamen. In de afgelopen jaren echter heeft Taiwan een strikte bouwstandaard ingevoerd die – anders dan in Turkije – ook wordt afgedwongen. Het eiland, dat evenals Japan op de scheiding van twee belangrijke aardschollen ligt, wordt met grote regelmaat door aardbevingen getroffen. Het epicentrum van die bevingen ligt doorgaans in de Stille Oceaan, waardoor de gevolgen op het eiland beperkt blijven.

De Chinese president Jiang Zemin heeft de slachtoffers van de ramp hulp aangeboden. Jiang zei dat de aardschok de mensen op het vasteland van China ,,hartzeer'' heeft bezorgd, ,,omdat het Chinese volk aan beide zijden van de Straat van Taiwan in vlees en in bloed is verbonden''. Jiang onderstreepte daarmee in één adem het Chinese ideaal van hereniging met het eiland.

`Ring van vuur'pagina 4