Zeventig gewonden bij skeelercrash IJ-tunnel

Ruim zeventig skeelers zijn zondag gewond geraakt bij een massale valpartij in de IJtunnel in Amsterdam. Zij deden mee aan het skeelerevenement van de jaarlijkse Dam-tot-Damloop, dat met 4.000 deelnemers startte aan het begin van IJtunnel.

Na vijfhonderd meter kwam een skeeler ten val bij de steile afdaling, waardoor ook tientallen anderen vielen. Twintig deelnemers raakten ernstig gewond en moesten naar het ziekenhuis. Zij hadden armbreuken, sleutelbeenbreuken, oogletsel en hersenschuddingen. Bij de lichtgewonden ging het vooral om schaafwonden.

Het organisatiecomité en de Skeelerbond Nederland spreken elkaar inmiddels tegen over een waarschuwing die de organisatie gehad zou hebben. Volgens voorzitter H. Oosterhuis van de skeelerbond heeft de bond het parcours vorig jaar afgekeurd, onder meer vanwege de IJ-tunnel. ,,Wij vonden de tunnel onverantwoord, maar het kon toen niet meer anders.''

Dit jaar was de skeelerbond niet betrokken bij de organisatie. Coördinator C. Lansbergen van het organisatiecomité noemt het onzin dat er gewaarschuwd zou zijn.

De organisatie zegt erg geschokken te zijn. Er wordt over gedacht de IJtunnel voortaan uit het parcours te schrappen of onderin de tunnel te starten, de ervaren en onervaren rijders beter te scheiden en te starten in kleine groepen.