Zelfhulp

Verdriet is niet meer dan de keerzijde van verlangen en een belangrijk bestanddeel van ons leven, wordt betoogd op een van de vele rouwverwerkingspagina's op Internet. Elders staat te lezen dat verdriet slechts een medicijn is en de dood van een dierbare een bagatel in het licht van de eeuwigheid.

Of ze nu wel of niet religieus zijn geïnspireerd, vrijwel alle zelfhulp-sites in dit genre hebben een hemelachtig decor: wolken of een ondergaande zon. De boodschappen worden meestal prettig verpakt met tips hoe de omgeving niet op rouwenden moet reageren: de verdrietige niet dwingen mee uit te gaan, geen opmerkingen maken hoe goed hij of zij eruit ziet. Wie echt iets voor nabestaanden wil betekenen, vindt op Internet genoeg: virtuele gedenkstenen waar een kaars voor de overledene kan worden aangestoken die ook enige tijd op het bureaublad blijft branden.

Dit is een fragment uit `De Draad', de dagelijkse column van Tom Rooduijn op www.nrc.nl