Van Weel middelpunt hockeydiscussie

De Haagse Hockeydagen vormen de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Bloe- mendaal-coach Bert Bunnik las daar bondscoach Maurits Hendriks de les.

Stomverbaasd was hockeycoach Bert Bunnik toen hij dinsdag na vier maanden weer oog in oog stond met zijn aanvoerder, Diederik van Weel. Ruim anderhalve week zat de 26-jarige international van Bloemendaal als een veredelde toerist op de tribunes bij het Europees kampioenschap, begin deze maand in Italië. Bunnik wist niet wat hij hoorde. ,,Zeker omdat de bondscoach twee weken lang geen woord met hem heeft gewisseld.''

Ruim twintig jaar tophockey hebben Bunnik (46) geleerd dat ,,communicatie een essentieel onderdeel is van de coaching, misschien nog wel belangrijker dan kennis en inzicht''. Bondscoach Maurits Hendriks lapt die les voorlopig aan zijn laars, constateerde Bunnik gisteren na de verloren finale (2-1) van de Haagse Hockeydagen. Cynisch: ,,Kennelijk vindt hij het niet nodig om met zijn spelers van gedachten te wisselen. Vreemd, want mijn ervaring is juist dat wie regelmatig met zijn spelers overlegt, daar uiteindelijk ook de beloning voor krijgt.''

Als bewijs van die stelling geldt de landstitel van vorig jaar. Bunnik en zijn assistent, oud-international Cees-Jan Diepeveen, formeerden een hecht collectief, dat in de finale van de play-offs afrekende met het verrassend sterke Oranje Zwart. Van Weel was een van de steunpilaren van het elftal en mede daarom verdient hij in de ogen van zijn coach meer waardering dan de laatste maanden bij de nationale ploeg het geval is.

Bunnik sprong gisteren dan ook op de barricaden voor zijn aanvoerder die in Padova vooral tijd kreeg om bij te kleuren. ,,Sociale wezens hebben sociale prikkels nodig'', doceerde hij. ,,Een coach kan een speler niet twee weken lang negeren. Dat bestaat niet. Toch is dat gebeurd, met als gevolg dat Cees en ik nu op mentaal vlak aan het puinruimen zijn.''

Diezelfde boodschap bracht de coach van Bloemendaal gisteren over aan de bron van het kwaad, bondscoach Hendriks. Ruim een half uur nam het onderhoud in beslag. Bunnik: ,,Een boeiend gesprek waarin ik Maurits onder meer verteld heb dat communicatie onontbeerlijk is in de topsport.'' Kennelijk nam Hendriks de bijdrage serieus, want op zijn initiatief zitten beiden deze week opnieuw met elkaar om de tafel.

Zelf fungeerde Bunnik ruim drie jaar als assistent van Hendriks' voorganger, Roelant Oltmans. Vier jaar geleden, na het mislukte toernooi om de Champions Trophy in Berlijn, moest hij plaatsmaken voor Hendriks. Maar van oud zeer is volgens Bunnik geen sprake. Met een afwerend gebaar: ,,Kom zeg, ik lach echt niet in mijn vuistje nu. Zo van: het gaat lekker fout, zie je wel. Het hockey gaat mij aan het hart, en zeker het Nederlands elftal.''

Toch doorkruiste diezelfde nationale ploeg de voorbereiding van Bunnik, die bij afwezigheid van zijn internationals (Buma, Jazet, De Nooijer, Van Weel en Van Wijk) met slechts een handvol spelers op het veld stond. Dinsdag pas, ruim anderhalve week voor het begin van de competitie, was de selectie weer op oorlogssterkte. Bunnik, grijnzend: ,,Konden we eindelijk weer eens een onderling partijtje spelen.''

De gevolgen van de gebrekkige voorbereiding kwamen gisteren aan het licht. In de finale van de Haagse Hockeydagen, het jaarlijkse voorbereidingstoernooi op het nieuwe seizoen, ging de landskampioen met 2-1 onderuit tegen gastheer HCKZ, afgelopen jaar maar ternauwernood ontsnapt aan degradatie en al bijna zes weken in voorbereiding. ,,Voor Bloemendaal begint de competitie dit jaar te vroeg'', concludeerde Bunnik na afloop.

Het probleem is al zo oud als de weg naar Rome, maar Bunnik kan zich nog altijd opwinden over de overvolle hockeykalender, die de komende twaalf maanden in het teken staan van de aanloop naar de Spelen in Sydney. Voor clubbelangen is geen of weinig ruimte. Zo dient Bloemendaal begin juni, drie dagen na het toernooi om de Champions Trophy in Amstelveen, alweer aan te treden voor het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen.

Bloemendaal slaat zondag af tegen Amsterdam. Met Van Weel als de regisseur in de achterste linie. In Den Haag ondervond de onfortuinlijke international hoe heilzaam een wedstrijdje spelen kan zijn. ,,Al zijn vier potjes binnen vier dagen wel wat veel van het goede.''

Niettemin zag hij op het terrein van HCKZ zijn kans schoon om de bittere herinnering aan het EK uit zijn hoofd te bannen. ,,Het is verleden tijd. Binnenkort zal ik Hendriks er nog eens op aanspreken, want ik heb begrepen dat wij naar hem toe moeten stappen als er wat aan de hand is.''

Ook Teun de Nooijer is zondag van de partij, en dat mag een klein wonder heten na het lucratieve aanbod dat het wonderkind van het Nederlandse hockey in mei kreeg van Oranje Zwart. Uitgerekend aan de vooravond van de play-offs nam de club uit Eindhoven contact op met de balvirtuoos. Tot woede van Bunnik. ,,Zoiets doe je niet.''

Niet dat hij het OZ-voorzitter Joop Veelenturf kwalijk neemt. ,,Joop is een zakenman. Die redeneert: waar staat geschreven dat het niet mag? Dat is zijn goed recht, al vind ik het langzamerhand de hoogste tijd dat de bond gedragscodes gaat opstellen.''

    • Mark Hoogstad