UÇK ligt dwars over opheffing

Na een dag vol verwarring is vannacht de ondertekening van het akkoord over de demilitarisering (en opheffing) van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK met 48 uur uitgesteld, tot morgenavond middernacht.

Volgens het in juni gesloten akkoord tussen het UÇK en de vredesmacht KFOR had het Bevrijdingsleger vannacht om middernacht al zijn wapens moeten hebben ingeleverd. Die demilitarisering moest volgens de afspraken gepaard gaan met de opheffing van het UÇK. Het is de bedoeling dat het wordt omgevormd tot een `Kosovo Corps', een ongewapende nationale garde die kan worden ingezet bij de bestrijding van de gevolgen van natuurrampen als overstromingen en branden, en bij andere humanitaire opgaven.

In afwachting van het akkoord nam het UÇK zaterdag met een militaire parade – zijn eerste en enige – afscheid van de bevolking van Kosovo: meer dan 100.000 mensen namen emotioneel afscheid van wat het symbool van het Albanese verzet tegen de Servische overheersing is geworden.

Gisterochtend om tien uur had het demilitariseringsakkoord tussen het UÇK en KFOR moeten worden getekend. Volgens het UÇK zijn inmiddels alle tienduizend wapens ingeleverd. KFOR bestrijdt dat niet. Toch werd er niets getekend: de UÇK-leiding weigerde dat wegens meningsverschillen over de transformatie van het UÇK. Aanvankelijk werd middernacht als nieuwe streeftijd vastgesteld, maar uiteindelijk ging ook toen de ondertekening niet door. KFOR-woordvoerders maakten bekend dat de ondertekening nu is vastgesteld voor middernacht in de nacht van morgen op woensdag.

Het Kosovo Corps moet bestaan uit drieduizend leden, met tweeduizend reservisten. Slechts tweehonderd leden zullen gemachtigd zijn wapens te dragen. De taken van het Kosovo Corps worden niet-militair. De organisatie moet een soort BB worden, die strikt humanitaire taken krijgt en optreedt bij natuurrampen en andere calamiteiten.

Het UÇK heeft grote moeite met die taken. De politieke leiding en de generale staf van het UÇK – die eveneens moeten worden ontbonden – blijven het UÇK zien als de kern van het toekomstige leger van een eveneens toekomstig onafhankelijk Kosovo. De NAVO en de internationale gemeenschap willen noch van dat toekomstige leger noch van de onafhankelijkheid van Kosovo weten. De UÇK-leiding wil ook dat het Kosovo Corps een militaire commandostructuur krijgt. Ook dat wil KFOR vermijden.

Zaterdag nog zei Hashim Thaçi, de leider van het UÇK op de grote afscheidsparade dat het UÇK ,,een defensiemacht van de burgers van Kosovo voor het grondgebied van Kosovo'' zal worden. ,,Ik ben ervan overtuigd dat de internationale gemeenschap het democratische recht op zelfbestuur zal erkennen'', aldus Thaçi. (Reuters, AP, AFP)