Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

Vroeger waren bij ons thuis twee voetbaluitslagen echt belangrijk. Ajax en Volendam. Waarom Volendam? Hadden we een zwak voor. Misschien wel omdat ze ook katholiek waren. Het kwam natuurlijk ook door De Knoest. En later de gebroeders Mühren. En het kwam door het kleine palingdorp tegen de rest van de wereld. En door de heen & weer. Mijn broertje en ik hadden vroeger grote kleurenfoto's van voetbalelftallen. Uitgebracht door Esso. Op die foto's stonden de begin-jaren-zestig-elftallen stijf te poseren. Xerxes was er nog bij en Rigtersbleek en Stormvogels en GVAV met Otto Roffel. Eén keer in de maand gooiden we de foto's op een hoop en verdeelden we ze opnieuw. Kop of munt wie eerste keus had. De eerste keus koos altijd Volendam als eerste. Volendam was de beste die er bij was.

En nu? De patiënt is nog niet dood, maar wel in coma. Het hart klopt niet meer. Heel soms hoor je nog een blub. Er staat geen enkele dokter aan het ziekbed. Alleen maar kwakzalvers, die ruzie maken over wat ze moeten doen. En ondertussen doen ze niks. Misschien is het wel begonnen toen de ordinaire blote-tietenomroep Veronica de sympathieke club ging sponsoren. Ik was ooit gast bij de aardige stadionspeaker Pé Mühren. Volendam-Ajax. Vijf banken onder de radiokamer zaten Van der Reijden, Rob Out (geen bijnaam) en nog wat ander diarreebruin zonnebankvolk. Er lag wat poedersneeuw op het veld. Ik wilde door de microfoon de heer Out oproepen om even met zijn neus het strafschopgebied schoon te vegen.

,,Doe maar niet'', lachte Pé, ,,dat snapt dat volk niet''. En hij had gelijk. Cabaretiers moeten niet in de huid van stadionspeaker kruipen. Dat was bij Ajax al eens gruwelijk misgegaan. Pé keek wel heel meewarig en verdrietig hun kant uit. Hij wist toen al dat de verkeerden in huis waren gehaald. Volendam staat laatste in de Tweede Divisie, die tegenwoordig Toto-divisie heet. Een voordeel: ze kunnen niet meer degraderen.

De heen & weer kan dus blijven liggen. Hij kan alleen nog maar zinken. Voor kerstmis gebeurt dat. Jammer. Hartstikke jammer zelfs.

    • Youp van ’t Hek