Solidair lijden in Lourdes

Het is een recordjaar voor de stichting Limburgse Bedevaarten uit Maastricht. Ruim elfduizend zieken en gezonden reisden dit jaar naar Lourdes in Frankrijk. In 1858 zag molenaarsdochter Bernadette daar tijdens het houtsprokkelen achttien keer Maria verschijnen in een grot. Sinds die tijd is de grot een bedevaartsoord.

Afgelopen week vertrokken twee treinen, twee vliegtuigen en drie bussen naar Lourdes, met aan boord zestienhonderd pelgrims, vijfentwintig priesters en een aantal vrijwilligers. Speciaal voor de zieken waren twee treinwagons als ambulance ingericht.

De stichting Limburgse Bedevaarten bestaat al sinds 1921. Volgens directeur O. Dols gaan er elk jaar meer mensen mee. ,,Mensen beleven hun geloof tegenwoordig niet alleen meer in de kerk.'' Volgens hem zijn het niet alleen de zieken die naar Lourdes afreizen, maar ook gezonden. ,,Uit deze reis kan iedereen kracht putten.''

Pastoor Mutsaers reist al enkele jaren mee naar Lourdes. ,,Echte genezingen komen niet zo vaak voor. Er zijn maar 75 gevallen bekend waarin ook medici concludeerden dat de zieken echt waren genezen.'' De reis geeft pelgrims volgens hem vooral ,,de kracht om het kruis van het ziekte te dragen.'' Maar het is ook een geloofsversterking, een week lang ,,dichter bij de hemel. De pelgrims voelen zich een grote familie. Elke avond is er een sacramentsprocessie en een Heilige Mis en ziekenzegening. Ze voelen zich solidair in hun ziek zijn en lijden. Daarnaast hebben velen ook gewoon een gezellige tijd.''

(Foto's Vincent van den Hoogen)