Rusland trekt troepen samen bij Tsjetsjenië

Rusland heeft aan de grens tussen de Russische deelrepubliek Dagestan en Tsjetsjenië 30.000 militairen samengetrokken die formeel als een `cordon sanitaire' moeten dienen bij de bestrijding van het `Tsjetsjeense terrorisme'. Tegelijkertijd worden zware bombardementen uitgevoerd op de bases van vermeende terroristen in Tsjetsjenië.

Volgens de Tsjetsjeense leiding zijn bij die bombardementen tot nu toe 250 doden gevallen. Moskou houdt het op 140 gedode islamitische fundamentalisten. Westerse verslaggevers in Tsjetsjenië citeerden gisteren ooggetuigen die zeiden dat de bombardementen heviger zijn dan die tijdens de Tsjetsjeense oorlog van 1994 tot 1996.

In Rusland, dat de afgelopen weken is opgeschrikt door een reeks zware bomaanslagen op burgerdoelen die meer dan driehonderd levens hebben geëist, wordt volgehouden dat de 30.000 man sterke legereenheid die Tsjetsjenië van Dagestan moet afsluiten, niet bedoeld is voor een militaire invasie van de rebellerende deelrepubliek in de Kaukasus. Premier Vladimir Poetin van Rusland zei gisteren dat de militaire operaties tegen de `terroristen' alleen bestaan uit luchtbombardementen op hun bases in de bergen. In de steden van Tsjetsjenië zijn dit weekeinde maatregelen genomen om de schuilkelders in orde te brengen. De regering in Grozny meldde zaterdag dat Russische troepen uit Dagestan de grens waren overgestoken, maar dat werd in Moskou tegengesproken.

De Russen bewaken nu de 650 kilometer lange grens tussen Tsjetsjenië en Dagestan. Maar ook de 115 kilometer lange grens tussen Tsjetsjenië en de Russische regio Stavropol wordt nu extra bewaakt. De Russen willen Tsjetsjenië hermetisch afsluiten, om te voorkomen dat Tsjetsjeense terroristen, die ervan worden beschuldigd achter de reeks aanslagen in Rusland te zitten, ongehinderd naar Rusland kunnen reizen.

Moskou bereidt volgens de Russische televisie ook economische sancties voor tegen Tsjetsjenië. Om te beginnen wil het een eind maken aan geldtransacties van, naar en met de de facto onafhankelijke republiek. Het wil met Georgië – zuidelijk buurland van Tsjetsjenië – praten over maatregelen om de blokkade volledig te maken.

De paniek onder de Russen is inmiddels geenszins geweken. Gisteren deed zich een ontploffing voor in een flatgebouw in Moskou. Er vielen diverse gewonden. Berichten als zou het om een nieuwe aanslag gaan werden al snel tegengesproken: er was een gasfles ontploft. (Reuters, AP, AFP)