Robson krijgt staande ovatie na monsterzege

Sir Bobby Robson heeft zich binnen twee weken bijna onsterfelijk gemaakt bij Newcastle United. De 66-jarige manager heeft de spelvreugde teruggebracht op St. James' Park, waar de Nederlandse manager Ruud Gullit vorige maand oneervol ontslag nam. Na zes nederlagen en een gelijkspel won Newcastle zaterdag op eigen veld met 8-0 van Sheffield Wednesday. Alan Shearer, die voordurend met Gullit in de clinch lag, maakte vijf doelpunten. Robson kreeg na afloop een staande ovatie.

Jordi Cruijff was zaterdag de gevierde speler op Old Trafford. De Nederlandse invaller hielp Manchester United aan een 1-1 gelijkspel tegen Wimbledon. Cruijff scoorde na een knappe combinatie met Paul Scholes. Cruijff mocht zaterdag in de eerste helft de geblesseerde sterspeler Ryan Giggs vervangen. Wimbledon kwam op voorsprong door een treffer van de Israëlische international Walid Badir.

Manager Alex Ferguson vond dat United slecht had gespeeld. Hij noemde Cruijff de beste speler van het veld. De aanvallende middenvelder, vorig seizoen nog uitgeleend aan het Spaanse Celta Vigo, heeft sinds zijn komst naar Manchester in 1996 nooit een basisplaats kunnen afdwingen. ,,Cruijff brak het duel open. Ik denk dat hij ook erg tevreden is met zijn verrichting'', zei Ferguson.

Arsenal profiteerde van de misstap van de Europese kampioen en liep twee punten in. De Londense club behaalde een moeizame zege op Southampton. De jonge Franse aanvaller Thierry Henry maakte de enige treffer in de slotfase. Chelsea leed bij Watford zijn eerste seizoensnederlaag. Allan Smart zorgde voor de 1-0 eindstand.

In de Spaanse competitie leed FC Barcelona een verrassende nederlaag bij Alaves. De Nederlandse doelman Ruud Hesp was mede verantwoordelijk voor het puntenverlies. Hij liet in de eerste helft een bal los. De Spanjaard Asudillo kon daardoor voor de gelijkmaker zorgen, na het openingsdoelpunt van Dani. In de tweede helft gooide Hesp de bal naar linksback Sergi, die nietsvermoedend een praatje maakte met zijn ploeggenoot Frank de Boer. Nan Ribera wat attent en lobde de bal met een fraaie curve over Hesp in het doel.

Rayo Vallecano is de enige club zonder puntenverlies in de Primera Division. De gepromoveerde ploeg uit Madrid won bij Celta Vigo met 1-0 door een doelpunt van Bolo. Real Madrid kwam in eigen stadion niet verder dan 1-1 tegen Deportivo la Coruña. Direct na rust zorgde de Braziliaan Djalminha voor een 1-0 voorsprong van Deportivo. Raul redde negen minuten voor tijd een punt voor Real Madrid, dat een matige seizoensstart kent.

Valencia, morgen tegenstander van PSV in de Champions League, is in de Spaanse competitie nog zonder winstpunten. Dit keer verloor Valencia met 1-0 van Betis Sevilla.

In de Italiaanse Serie A verspeelde AC Milan zaterdag twee punten bij Bari. De Zweed Osmanovski opende de score voor de thuisclub. Nog voor rust profiteerde Serginho van een blunder van Mancini. De spelers van AC Milan waren nog vermoeid van de zware wedstrijd in de Champions League tegen Chelsea.

Stadgenoot Internazionale won in Milaan zonder de Braziliaan Ronaldo met 5-1 van Parma. Christian Vieri maakte weer een schitterend doelpunt. Inter deelt de koppositie met Fiorentina, Juventus en Lazio. De Argentijn Batistuta scoorde drie keer voor Fiorentina tegen Verona, dat een kansloze 4-1 nederlaag leed. Bij Juventus maakte Filippo Inzaghi twee treffers tegen Udinese. De club uit Turijn won met 4-1. Lazio Roma won met 3-0 van het gepromoveerde Torino. AS Roma behaalde een 3-1 zege bij Venezia.