Raisa Gorbatsjov overleden

In het universiteitsziekenhuis van het Duitse Münster is vanochtend vroeg op 67-jarige leeftijd Raisa Gorbatsjova overleden, de vrouw van Michail Gorbatsjov, de laatste president en partijleider van de Sovjet-Unie.

Gorbatsjova, die tijdens het bewind van haar man bekendheid genoot als `de eerste Russische First Lady', was eind juli met leukemie (bloedkanker) opgenomen in het universiteitsziekenhuis in Münster. Ze werd er met chemotherapie behandeld.

Haar zuster Loedmila kwam vorige maand uit de stad Oefa in de Oeral over voor een beenmergtransplantatie, maar de toestand van Gorbatsjova was toen al te zeer verzwakt. Bovendien stierf de echtgenoot van haar zuster, als gevolg waarvan Loedmila naar Rusland moest terugkeren.

Raisa Gorbatsjova werd een week geleden opgenomen op de afdeling intensive care. Ze overleed vannacht toen haar hart het begaf. Michail Gorbatsjov en hun dochter Irina waren aan het sterfbed aanwezig.

Michail Gorbatsjov bevindt zich al in Münster sinds zijn vrouw er werd opgenomen en is sindsdien nauwelijks van haar ziekbed geweken.

De in Siberië geboren Gorbatsjova was tussen 1985, toen haar man als partijleider aantrad en zij zich terugtrok als docente filosofie, en 1991, toen de Sovjet-Unie desintegreerde, in het Westen populair als een elegante, kleurrijke en ontwikkelde vrouw, die zich scherp onderscheidde van de onopvallende en grauwe (of publiekelijk afwezige) vrouwen van vroegere partijleiders.

Hoewel ze zich in eigen land inzette voor ziekenzorg en cultuur was ze in de Sovjet-Unie, waar men aan een prominente rol van de `First Lady' niet gewend was, allerminst geliefd. (Reuters, AP)