Oostenrijkse president in Iran

De Oostenrijkse president, Thomas Klestil, is vandaag in de Iraanse hoofdstad Teheran gearriveerd voor het eerste bezoek van een staatshoofd van een lidstaat van de Europese Unie aan de Islamitische Republiek Iran. Het bezoek, waartegen mensenrechtengroepen en Iraanse oppositiegroepen in het buitenland actie hadden gevoerd, past in het verbeterde klimaat tussen Iran en Europa sinds de verkiezing van Mohammad Khatami als president van Iran in 1997. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken van Aartsen heeft recentelijk echter besloten voorlopig niet naar Iran te gaan. Het Europees Parlement onderstreepte afgelopen vrijdag in een resolutie dat ,,elke dialoog tussen de EU en Iran moet worden ondergeschikt aan eerbiediging van de fundamentele rechten van de mens''.