Ondernemers hervinden vertrouwen in economie

Ondernemers in de industrie zijn optimistisch gestemd over de toekomst van hun eigen bedrijf. Het zogeheten producentenvertrouwen, een index die gebaseerd is op een enquête, bereikte in augustus het hoogste niveau van de afgelopen twaalf maanden.

Halverwege vorig jaar kelderde het vertrouwen van de zakenmensen na de crises in Rusland en in Azië.

Inmiddels is het cijfer dat de stemming weergeeft opgeklommen naar 4,1, ongeveer gelijk aan vorig jaar zomer.

In de maand juli stond de indicator op een dieptepunt van 2,7 punten. Sinds maart 1994 was het optimisme niet meer zo sterk gestegen.

In augustus heeft de Nederlandse industrie meer orders ontvangen, mede waardoor de voorraden zijn gedaald. Slechts 3 procent van de bedrijven vindt dat de voorraden te groot zijn, blijkt uit de CBS-enquête.

In februari vond nog 10 procent van de bedrijven de voorraden te groot. Door de lagere voorraden verwachten ondernemers de productie de komende maanden te zullen verhogen, terwijl zij ook rekening houden met prijsstijgingen.

Het producentenvertrouwen wordt samengesteld uit de indicatoren verwachte bedrijvigheid, orderpositie en omvang van de voorraden.