Nasleep Floyd: 49 doden en zware overstromingen

Terwijl met name de staat North Carolina nog met grote problemen kampt in de nasleep van orkaan Floyd, is het dodental ten gevolge van de orkaan in de Verenigde Staten tot 48 opgelopen.

De meeste slachtoffers zijn gevallen bij pogingen om met auto's over ondergelopen wegen te rijden. Zaterdag verdronken vier mensen en raakten twee anderen vermist toen een reddingsboot in het zwaargetroffen Edgecombe County op een verzonken auto botste en kapseisde.

Net als met orkaan Mitch vorig jaar in Centraal-Amerika, zit het venijn bij Floyd in de staart. De orkaan ging donderdagochtend bij Cape Fear landinwaarts met windsnelheid van 177 kilometer per uur, wat geen grote schade aanricht aan huizen. De regenval blijkt een groter probleem. In North Carolina, waar inmiddels 23 slachtoffers zijn gevallen, viel binnen een dag bijna een halve meter regen.

De rivieren in North Carolina stonden gisteren nog vier tot zeven meter boven hun hoogste niveau, waardoor een logistieke nachtmerrie is ontstaan. De belangrijkse snelwegen zijn ondergelopen, alsmede vierhonderd andere wegen. Wijken zijn van de buitenwereld afgesneden, vee verdrinkt massaal. Het aantal verwoeste huizen wordt op drie- tot vierduizend geraamd. De vele ronddrijvende kadavers dreigen ziektes te verspreiden. En de komende dagen wordt nieuwe regen voorspeld.

Gisteren zaten alleen in North Carolina - de zwaarst gestroffen staat, op afstand gevolgd door Virginia en New Jersey - nog 240.000 mensen zonder stroom en 50.000 mensen zonder telefoon. Het leger is begonnen voedsel uit te werpen boven geïsoleerde woonwijken. In delen van de staat New Jersey zijn waterzuiverings-installaties ondergelopen en worden waterauto's ingezet. In een stadje even ten zuiden van New York zijn zestig vaten met giftige chemicaliën weggedreven naar een onbekende bestemming.

De schade aan de landbouw is met name in North Carolina groot. De lokale autoriteiten houden het op 344 miljoen gulden. De totale schade wordt inmiddels voor het hele land op ruim een miljard dollar geschat, de Amerikaanse verzekeraars verwachten van hun kant ruim 800 miljoen aan claims. De 6.400 mensen die nog in opvangcentra zitten, kunnen op zijn vroegst pas volgende week naar huis terugkeren.

President Clinton is vandaag van plan het rampgebied te bezoeken.(AP, Reuters)