Koddige stoelendans bij De Graafschap

Ook in zijn derde en voorlopig laatste optreden als hoofdcoach van De Graafschap geneerde Massimo Morales zich er niet voor zijn voetbalploeg in gewapend beton te gieten. In het armzalige duel met FC Utrecht verving Morales geheel naar Italiaanse snit zijn beste aanvaller Eric Viscaal voor een verdediger om een punt veilig te stellen. Prompt kregen de `Superboeren' vijf minuten voor tijd het loon van de angst uitbetaald en kopte invaller Dirk Kuyt Utrecht naar de vierde plaats in de eredivisie.

De 35-jarige Morales mag nu in zijn vaderland naar de cursus trainer betaald voetbal om het onderdeel tactisch wisselen bij te schaven, want in Nederland werd hij niet tot de hoogste opleiding toegelaten. De stoelendans in Doetinchem krijgt deze week een vermakelijk vervolg, want in principe zal zondag in de thuiswedstrijd tegen NEC de vijfde coach in vijf maanden zijn opwachting maken. Na het ontslag voor Fritz Korbach en het veto van de spelersgroep over de aanstelling van diens assistent Hans van Doorneveld loodste oud-aanvaller Jurrie Koolhof De Graafschap naar een veilige positie in de eredivisie. Koolhof is inmiddels op een zijspoor gerangeerd.

De trainer van het tweede elftal bezoekt de wedstrijden van het eerste op eigen gelegenheid, omdat hij door Morales niet eens meer in de spelersbus wordt toegelaten. Eerder had de eigenzinnige Morales met succes aan de stoelpoten van hoofdtrainer Frans Thijssen gezaagd. Als gevolg van het omstreden samenwerkingsverband met het Italiaanse Udinese verscheen Morales begin dit seizoen plotseling in Doetinchem. Het werd al snel duidelijk dat de voormalige profvoetballer van US Casertana in de Serie C niet naar Nederland was gekomen om de tweede viool te spelen.

Maar omdat Morales niet over de vereiste licenties beschikt, moet hij deze week plaatsmaken voor een volgende hoofdtrainer. Voorzitter Enzerink heeft al bepaald dat die `stroman' aan de hand van Morales zal moeten lopen, al zal De Graafschap het nooit zo verkopen om het platform Coaches Betaald Voetbal (CBV) niet tegen de haren in te strijken. Trainers als Ben Hendriks en Spitz Kohn, niet toevallig als scout in dienst bij Udinese, komen dan ook niet in aanmerking voor de functie als trainer bij De Graafschap. Dan zou het te duidelijk zijn dat Morales in feite de touwtjes in handen houdt.

Wie het ook wordt, CBV-voorzitter Jan Reker zal zich vermoedelijk snel in Doetinchem melden om te zien wie de trainingen nu werkelijk gaat leiden. Zo kinderlijk kunnen voetballers zich echter gedragen, dat ze de harde hand van Morales nu al prefereren boven de zachte aanpak van oud-international Thijssen. Al gold dat niet voor spits Zico Tumba, die na zijn invalbeurt tegen Sparta uit de selectie werd verwijderd omdat hij zijn veters te laat had gestrikt. Afgelopen vrijdag op de training kon een handgemeen tussen de Kongolese aanvaller en Morales ternauwernood worden voorkomen.

Sonny Silooy, die openlijk kritiek te leveren op trainer Thijssen, is inmiddels weer in genade aangenomen. De 34-jarige verdediger mocht gisteren in Utrecht op de reservebank plaatsnemen. Maar de bron van alle ellende in Doetinchem is toch de onophoudelijke stroom van onbekende voetballers die al dan niet door Udinese naar Nederland worden gestuurd. Zo weet niemand precies wiens eigendom Issah Abdul Rahman eigenlijk is. De 19-jarige libero uit Ghana – op het WK junioren tot 20 jaar een van de uitblinkers - zou volgens voorzitter Enzerink een overeenkomst voor vier jaar hebben getekend.

Maar Issah verklaarde zelf door het Franse Auxerre aan Udinese te zijn verkocht, waarna ook hij werd uitgeleend aan De Graafschap. Langer dan één seizoen wenst de fysiek sterke verdediger niet in de Achterhoek te blijven en in zijn geval zal De Graafschap dat betreuren. Met een fenomenale vrije trap vanaf zeker 35 meter verraste Issah gisteren keeper Harald Wapenaar van FC Utrecht. Maar luttele minuten later verslikte de jonge Issah zich bijna in een dieptepass van Azubuike Oliseh, het broertje van oud-Ajacied Sunday. Minder plezier beleeft De Graafschap in elk geval aan Komi Massamesso Tchangai, `de sloper' uit Togo. Wapenaar had zijn ploeggenoten al gewaarschuwd voor de onbesuisde middenvelder van De Graafschap, die hij nog kende uit zijn tijd bij Udinese. ,,Tchangai is een blind paard'', had Wapenaar gezegd en dat ondervond de doelman aan den lijve. Bij een wanhopige poging de bal over de doellijn te werken liep Tchangai zo ongeveer door Wapenaar heen.

Arbiter Temmink annuleerde de treffer terecht, waardoor interim-coach Morales ook in zijn derde wedstrijd met lege handen bleef staan. Luchtig constateerde de Italiaan dat hij zijn spelers blijkbaar niet duidelijk heeft kunnen maken dat een voetbalwedstrijd negentig duurt, want opnieuw liet De Graafschap zich in de slotfase verrassen. Didactiek zal vast een van de onderdelen zijn in de cursus die Morales dit seizoen moet volgen.

    • Robèrt Misset