Internationale beurzen

LONDEN

Machinebouwer Vickers maakte vanochtend de grootste sprong op de effectenbeurs van Londen, waar de FTSE-index tegen het middaguur 0,74 procent was gestegen. Vickers ging 48 procent omhoog nadat bekend was geworden dat de bouwer van vliegtuigmotoren Rolls Royce een bod van 576 miljoen pond (bijna twee miljard gulden) op Vickers heeft gedaan. Vickers maakt ondermeer scheepsmotoren. De grootste verliezer op de Londense beurs (ruim drie procent) was detaillist Marks & Spencer. De media maakten dit weekeinde melding van scherp teruggelopen verkopen vorige maand bij het bedrijf.

FRANKFURt

Bij geringe omzetten ging de DAX-index in Frankfurt vanochtend 58,75 punten omhoog naar 5362,69 punten. Veel was er niet te beleven in Frankfurt, waar Veba en Viag op de beurs opnieuw ruim twee procent in waarde toenamen. In Duitsland gaat men er van uit dat het vrijwel zeker op een fusie tussen beide conglomeraten zal uitdraaien.

PARIJS

Op de beurs van Parijs werd de handel in Paribas opgeschort na het nieuws dat bank BNP later op de dag een persconferentie geeft. Algemeen wordt aangenomen dat BNP op de persconferentie bekend zal maken dat het de resterende 35 procent van de aandelen Paribas zal overnemen. Eurotunnel ging 2,14 procent omhoog omdat het fonds nu ook op Wall Street wordt verhandeld. De CAC-index steeg 48,09 punten, 1,4 procent.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vandaag fors gestegen onder invloed van een koersdaling van de yen. De Nikkei-index steeg met 232,99 punten (1,34 procent) tot 17.575,26. De yen verloor aan waarde door de verwachting dat de Japanse autoriteiten de geldhoeveelheid gaan verruimen om de nationale munteenheid te verzwakken.

De Verenigde Staten hebben dat als voorwaarde gesteld voor medewerking aan interventies op de wisselmarkten ter correctie van de koersverhouding tussen de yen en de dollar.

De beurs in Zuid-Korea sloot 0,94 procent hoger. In Hongkong stond de Hang-Sengindex op een klein verlies van 0,08 procent. De beurs in Australië eindigde 0,25 procent lager.