Het kleine RKC is beter dan het grote Ajax

Ajax werkt dit seizoen met een begroting van een slordige honderd miljoen gulden. RKC heeft een budget van tien miljoen gulden. Ajax investeerde deze zomer voor zeventig miljoen gulden in nieuwe spelers, RKC voor nog geen miljoen. Deze levensgrote verschillen waren gisteravond nauwelijks terug te zien op het veld van het uitverkochte stadion in Waalwijk. Ajax moest zelfs in de laatste minuut de gelijkmaker van RKC toestaan (1-1).

De mooie namen bij bekerkampioen Ajax vormen nog geen team. De ploeg is kwetsbaar tegen elke tegenstander met wilskracht, zoals RKC gisteren. Ook de coach van de Amsterdammers is nog zoekende. Jan Wouters dacht zijn collega Martin Jol te slim af te zijn, maar dat wist de Hagenaar in de wedstrijd razendsnel recht te zetten.

Ajax speelde met Richard Witschge als vrije verdediger. RKC-trainer Jol werd daar door verrast. Hij had de voormalige speler van Barcelona en Bordeaux op diens vertrouwde linkerflank verwacht en stelde daarom daar Dejan Govedarica op. Maar de Joegoslaaf werd geconfronteerd met Dani. Jol dirigeerde Govedarica al in de beginfase naar het centrum van de aanval met het doel om Witschge op zijn eigen helft te houden. Vervolgens pleegde Jol nog enkele omzettingen om het evenwicht in het team te herstellen. RKC kreeg steeds meer kansen en de druk op het centrum van de defensie bij Ajax nam toe. In de tweede helft, toen Ajax een 1-0 voorsprong niet kon uitbouwen, vertoonde Winter zich niet meer op de rechterflank en belastte hij zich met de bewaking van Govedarica.

Het gaf eens te meer aan dat Ajax nog allerminst een geoliede voetbalmachine is. Pluspunt was dat Witschge zich goed van zijn taak kweet. De 30-jarige middenvelder ambieert de positie die Danny Blind vorig jaar bezette. Witschge heeft het in zijn negende seizoen in Ajax 1 wel gezien op de linkerflank. Hij liet opbouwend ook veel minder steken vallen dan Aron Winter in voorgaande wedstrijden in deze rol. Witschge beschikt over een betere pass en verdeelt het spel goed. Maar hij mist weer verdedigende kwaliteiten. Daardoor moet Wouters allerlei kunstgrepen uithalen om de tegenstander geen vrije doortocht te geven.

Toch toonde de trainer van Ajax zich tevreden over Witschge. ,,Hij was in de tweede helft een van de weinig spelers die op zijn eigen niveau bleef spelen. Een heleboel andere spelers verzaakten qua handelingssnelheid en agressiviteit. Als de tegenstander het tempo opvoert komen we in de problemen. Misschien moeten we daar toch eens wat aan doen.''

Ajax is het one-touch-football aan het verleren. Te veel spelers, zoals Dani en Winter, lopen te lang met de bal aan de voet. Het positiespel, toch sinds mensenheugenis het watermerk van Ajax, mist raffinement. Op het middenveld ontbreekt de splijtende dieptepass. Aspecten die Ajax onwaardig zijn. Daarnaast worstelt de duurste Nederlandse aankoop aller tijden, Nikos Machlas, vooral met zichzelf. De Kretenzer mocht een uurtje zoeken naar zijn vorm en toen hij een actie van Laudrup verprutste door de bal tegen doelman Van Dijk op te schieten, vond Wouters het welletjes.

Op de reservebank zat geen adequate vervanger voor Machlas, vandaar dat Laudrup even centrumspits mocht spelen. Toen de ingevallen Babangida per brancard van het veld werd gedragen met een hersenschudding na een botsing in zijn eigen strafschopgebied, verhuisde Laudrup terug naar de rechterflank en fungeerde Dani als spits. Witschge maakte na afloop duidelijk dat Machlas het moeilijk gaat krijgen als hij niet snel doelpunten gaat maken. Voorlopig is zijn productie in vijf competitieduels beperkt gebleven tot één treffer (tegen Heerenveen). Hoeveel krediet heeft Machlas nog? Bij Ajax is niets te dol als het gaat om het doorsturen van dure aankopen. Veel alternatieven zijn er niet. De mogelijke tweede optie, Shota Arveladze, werd gisteren ook door Wouters gewisseld ,,omdat hij niet in de wedstrijd zat''.

En zo is Ajax al weer naar de vijfde plaats geduikeld. Natuurlijk is het nog vroeg in het seizoen en natuurlijk zou het team nog verder kunnen groeien en is de achterstand van twee punten op rivaal Feyenoord, dat momenteel iets fortuinlijker door het leven gaat, voor de Amsterdammers geen onoverkomelijke zaak. Maar vrijdag zal Ajax tegen Vitesse toch moeten winnen wil de club de top niet uit het zicht verliezen.

Het zijn zorgen die Martin Jol van RKC niet heeft. Zijn team staat zowaar verrassend zevende. De Scheveningse oefenmeester werd in oktober vorig jaar de opvolger van Peter Boeve toen de club uit Waalwijk nog maar drie punten had behaald uit elf wedstrijden. Na de winterstop leed RKC in vijftien duels nog maar drie nederlagen en behaalde het in de nacompetitie zestien punten in zes wedstrijden. Jol heeft van RKC een hecht team gemaakt waarin verdediger Nascimento (reserve van FC Utrecht), Govedarica (die zichzelf vrijkocht bij het Italiaanse Lecce) en spits Hoogendorp aanzienlijke versterkingen zijn gebleken. Voor weinig geld, want Hoogendorp werd voor zeven ton overgenomen van Dordrecht '90. Jol, die vorig jaar aarzelend inging op het verzoek van RKC om de club uit de nesten te halen, staat op het punt voor een lange periode bij te tekenen. In het contract worden ontsnappingsclausules opgenomen, zodat hij weg kan als een topclub zich aandient. Vooralsnog heeft hij het naar zijn zin. ,,Het enthousiasme is hier groot. Ik hecht ook veel waarde aan een goed leven. Dat vind ik hier.''

Jol zag gisteren zijn elftal door een doelpunt van Knopper op achterstand komen. De middenvelder rondde een voorzet van Laudrup met het hoofd af. Een minuut voor tijd kreeg RKC waar het recht op had. Lanckohr bezorgde de Brabanders een punt (1-1) door uit een voorzet de bal hard langs doelman Grim te schieten.

    • Erik Oudshoorn