Forse winst extreem-rechts in deelstaat van Oostenrijk

Bij verkiezingen in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg heeft de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider een forse overwinning geboekt. Zijn partij kwam uit op 27,5 procent (ruim 9 procent meer dan vijf jaar geleden).

Alle andere partijen in Vorarlberg, één van de kleinere deelstaten, raakten een deel van hun kiezers kwijt.

Volgens Hubert Gorbach, leider van de FPÖ in Vorarlberg, heeft zijn partij haar winst te danken aan de nadruk die er tijdens de campagne is gelegd op het begrip `Heimat' en op de ,,authentieke presentatie'' van gezinswaarden. Ook profiteerde de partij volgens Gorbach van de landelijke trend. Hij zei ,,een goed voorteken'' te hebben gegeven voor de landelijke verkiezingen op 3 oktober.

De conservatieve ÖVP behaalde in Vorarlberg niet meer dan 45,7 procent (verlies van 4,2) en verloor daarmee voor het eerst sinds 1945 de absolute meerderheid. De sociaal-democratische SPÖ, die vijf jaar geleden in Vorarlberg al het slechtse resultaat uit haar naoorlogse geschiedenis boekte, kwam met niet meer dan 13 procent nog eens 3,2 procent lager uit dan toen. De Groenen verloren één van hun drie zetels.

Het doel van de ÖVP-campagne, de absolute meerderheid te behouden, werd ,,net niet gehaald'' aldus lijsttrekker Herbert Sausgruber. Zijn partij behaalde precies de helft van de 36 zetels in het deelstaatparlement. Door die uitslag zijn de conservatieven genoodzaakt een coalitie aan te gaan. Sausgruber heeft gezegd in ieder geval ,,voorlopig'' als gouverneur van de deelstaat te zullen aanblijven. Hij zal onderhandelingen beginnen met de FPÖ om in Vorarlberg een regering te vormen.

De FPÖ is er de afgelopen jaren in geslaagd de derde politieke macht te worden in Oostenrijk, waar het politieke landschap lange tijd is gedomineerd door sociaal-democraten en conservatieven, Vorarlberg was tot gisteren de laatste Oostenrijkse deelstaat waar sinds 1945 een partij onafgebroken alleen aan de macht was. Eerder dit jaar raakte de ÖVP de absolute meerderheid kwijt in Tirol en zes jaar geleden in Niederösterreich. De SPÖ verloor in 1996 de absolute meerderheid in Wenen.

Volgens opiniepeilingen is het niet uitgesloten dat Jörg Haiders FPÖ de conservatieven in oktober voorbijstreeft als tweede partij van Oostenrijk. De sociaal-democraten hebben weliswaar gezegd niet met de FPÖ te zullen regeren, maar zeker is dat niet. Mocht de huidige kanselier, Viktor Klima, na de verkiezingen geen coalitie kunnen vormen, dan zou Haider het graag als kanselier proberen, samen met de conservatieven.