Feyenoord heeft veel geluk tegen Fortuna

Feyenoord gaat na een 1-0 overwinning op Fortuna Sittard aan de leiding in de eredivisie, maar die koppositie geeft een vertekend beeld van de kracht van de Rotterdamse ploeg. De landskampioen speelde zaterdagavond in een laag tempo en legde de Limburgers geen strobreed in de weg. De kansen waren voor Fortuna, de punten bleven in de Kuip.

,,We staan weer met lege handen'', zei een teleurgestelde Fortuna-trainer Van Marwijk. Na vijf wedstrijden bezit zijn ploeg één punt, goed voor de voorlaatste plaats. ,,Ik troost me maar met de gedachte dat we wel heel goed kunnen voetballen. Als we zo doorgaan, blijven de punten niet uit.''

Na het behalen van de landtitel wilde Feyenoord dit seizoen attractiever voetballen. Daarmee zou de club aansluiting met de Europese subtop kunnen vinden. Maar na een veelbelovende start van de competitie is Feyenoord weer terug bij af, zo bleek na de geflatteerde zege op Fortuna.

Vergeleken met de wedstrijd tegen Borussia Dortmund in de Champions League (1-1) wijzigde trainer Beenhakker zijn elftal op drie plaatsen. Bosvelt, Van Vossen en Paauwe namen plaats in de dugout. De Visser en Van Gobbel keerden weer terug in het basiselftal en Samardzic mocht zich als linksbuiten aan het legioen voorstellen. De van Heerenveen overgekomen Joegoslaaf debuteerde zo onopvallend, dat hij van Beenhakker in de rust in de kleedkamer mocht blijven.

Op basis van het vertoonde spel in de eerste helft had Beenhakker halverwege de wedstrijd meer spelers kunnen wisselen. Spits Cruz vormde een positieve uitzondering bij Feyenoord. De topscorer van de landskampioen bracht doelman Van Zwam in de eerste helft twee keer in de problemen.

De grootste kans was echter voor Hofland. De centrale verdediger van Fortuna Sittard zag zijn kopbal in de 17de minuut via de onderkant over de doellijn stuiteren. Scheidsrechter Bossen en zijn grensrechter wilden van geen doelpunt weten. ,,Schandalig en onbegrijpelijk'', foeterde Van Marwijk. ,,Dit was namelijk geen twijfelgeval. De bal was niet één centimeter maar twee decimeter over de lijn. Ongelooflijk.''

Ook na de rust kreeg Fortuna Sittard de beste kansen om de score te openen. Aanvaller Gerritsen zag zijn schot in de 62ste minuut rakelings langs de paal scheren, Hamming wist een minuut later na een blunder van Van Gobbel niet te scoren.

Met de vlak voor tijd verloren wedstrijden tegen PSV en Willem II in het achterhoofd liet Fortuna zich in het laatste kwartier nog meer terugzakken. De muur van verdedigers voor doelman Van Zwam kwam door het tempoloze spel van Feyenoord nauwelijks in de problemen. Feyenoord had weer een bevlieging van een vrije verdediger nodig om te scoren. Van Wonderen schoot de bal een kwartier voor tijd net als tegen Borussia Dortmund foutloos in de verre hoek: 1-0.

,,Nog bleef Fortuna Sittard het beste van het spel houden'', mopperde Beenhakker. ,,Ik heb daar geen verklaring voor. De overwinning is heel gelukkig tot stand gekomen'', doelde de trainer van Feyenoord op twee riante mogelijkheden van Fortuna Sittard in de slotfase. Krijgsman schoot drie minuten voor tijd in vrije positie naast het doel van Dudek. Gesthuizen zag zijn schot in blessuretijd op de lat belanden.

Beenhakker wilde met het oog op de belangrijke uitwedstrijd van komende woensdag tegen het Noorse Rosenborg geen dramatische maatregelen nemen. ,,Zulke wedstrijden heb je nu eenmaal. Dat wil niet zeggen dat je er nu plotseling niets meer van kan. Deze ploeg heeft in het begin van het seizoen bewezen wel degelijk heel goed te kunnen voetballen.''