Eurythmics nu op een heilsmissie

Er bestaan drie legervarianten: de militaire macht, het Leger des Heils en Eurythmics. In een new age-versie van het Peacecorps trekt deze heropgerichte Britse band ten strijde tegen het onrecht op aarde. Na succesvolle solo-perikelen van zangeres Annie Lennox en gitarist Dave Stewart wordt met Peace voor het eerst sinds tien jaar weer een Eurythmics-studioalbum uitgebracht. Gisteren was een uitverkocht Ahoy' het doelwit van de missie van deze wereldtour: een miljoenenpubliek overtuigen van het nut van een lidmaatschap van Greenpeace en Amnesty International. De opbrengst van de `Peace'-tour komt deels ten goede aan deze organisaties, die ook profiteren van de merchandising: een petje of muts voor vijftig gulden, een vrouwenshirtje voor zestig en een gesigneerde poster voor tweehonderd.

Bezonnebrild en gestoken in getailleerde camouflagekostuums en metallic parkas bestegen de nog immer muzikaal aan elkaar verbonden voormalige geliefden het podium. De fragiele gestalte en de stralende lach van Lennox vormde een mooi contrast met de stoïcijns voor zich uitblikkende doorvoede Stewart (47). Zij werden ondersteund door acht muzikanten. De voorgeprogrammeerde computergeluiden, in de jaren tachtig een belangrijke troef in de synthi-pop van Eurythmics, waren tot een minimum beperkt. In een medley van voormalige hits viel vooral het spontane, door Lennox en het achtergrondkoortje uitgevoerde Sisters Are Doin It For Themselves op.

In de set, die bijna twee uur duurde, werd weinig aan het toeval overgelaten. Visueel verliep alles vlekkeloos met smaakvolle belichting en twee videoschermen. Tijdens de eerste ronde akoestische toegiften werd het instrumentarium verhuld door een rij gigantische naaldbomen. Ook muzikaal liet men weinig steekjes vallen, ondanks het wat geroutineerd aandoende spel van Stewart. Annie Lennox excelleerde met haar heldere stem, die soms indringend zacht en dan weer warm, soulful en krachtig klonk.

Van het nog te verschijnen album werden slechts vier songs gespeeld, die alle uitblonken in brave steriliteit en flets afstaken tegen de meeste oude songs, massaal meegeklapt en -gezongen, ook in a cappella-versie en zelfs in gevoelige passages. Eurythmics kozen wijselijk voor een feest der herkenning boven het spelen van het nieuwe materiaal. Want op een benefietconcert moeten de beste nummers ten gehore worden gebracht.

Concert: Eurythmics. Gehoord: 19/9 Ahoy' Rotterdam

    • Annemiek van Grondel