Eni stelt eisen voor alliantie met Elf en TotalFina

In een reactie op aanhoudende geruchten dat de Italiaanse staatsenergiehoudstermaatschappij Eni zou willen toetreden tot de nieuwe Franse joint venture tussen Elf en TotalFina, heeft de Eni laten weten dat zij inderdaad een partner zoekt, maar alleen op basis van gelijkwaardigheid.

,,Ik wil duidelijk zijn: er staan verscheidene mogelijkheden ter discussie'', zei Eni-president Renato Ruggiero gisteren in de Corriere della Sera. Hij sloot daarbij uitdrukkelijk uit dat zijn bedrijf op korte termijn een samenwerkingsakkoord aankondigt. ,,Dat zijn situaties die hun tijd nodig hebben om op gang te komen en zich te ontwikkelen'', zei Ruggiero.

Hij voegde daaraan toe dat de Eni ,,met grote interesse en aandacht'' de ontwikkelingen in Frankrijk volgt. Franse autoriteiten als minister van Economie Dominique Strauss-Kahn zijn in de Italiaanse pers geciteerd met uitspraken dat een akkoord tussen Elf-Total en Eni goed mogelijk is.

Het Italiaanse bedrijf is tot nu toe buiten de golf van fusies en samenwerkingsakkoorden gebleven. Ruggiero onderstreepte dat gelijkwaardigheid voor hem essentieel is in ieder samenwerkingsakkoord. ,,Wij streven naar een alliantie, geen verkoop'', zei hij.

De besluitvorming binnen het bedrijf lijdt onder een hoog opgelopen conflict tussen Ruggiero en managing director Vittorio Mincato. Dat komt door onduidelijkheid in de statuten. Daarin staat dat Ruggiero verantwoordelijk is voor internationale betrekkingen, maar dat Mincato de uitvoerende macht heeft.

Ruggiero, voormalig voorzitter van de Wereldhandelsorganisatie, was in mei benoemd door minister van Schatkist Giuliano Amato. Die heeft na een extern advies over de compententiestrijd zijn kant gekozen.

Voor woensdag staat een vergadering van de raad van bestuur gepland. Er wordt in de Italiaanse pers op gespeculeerd dat Mincato dan zijn baan zal kwijtraken. Ruggiero zei dat het conflict aan de top met het oog op het zoeken naar een partner zo snel mogelijk moet worden opgelost.

    • Marc Leijendekker