Egoïsme

Ajax rammelt als een oude koets, coach Jan Wouters zit berustend op de bok en de supporters schreeuwen hun ongenoegen uit. Het elftal is alweer afgezakt naar de vijfde plaats van de eredivisie. Wie denkt dat er dit seizoen nog wel een behoorlijke progressie zal worden gemaakt, houdt zichzelf voor de gek.

De tegenstanders van Ajax hoeven nergens meer bang voor te zijn. De eens ongenaakbare club is op het veld een modale deelnemer aan de eredivisie geworden. Zolang Brian Laudrup de tol voor zijn inspanningen gaat betalen en zich enige tijd moet laten vervangen, is het leed niet te overzien.

Het geld dat voor een aantal dure aankopen is uitgegeven lijkt te zijn weggegooid. Negentien miljoen kostte Nikos Machlas, de scherpschutter van Vitesse; negen, acht en zeseneenhalf miljoen werden uitgetrokken voor respectievelijk Frank Verlaat, John Nieuwenburg en Jan van Halst. Hen nu al als miskopen bestempelen zou iets te voorbarig zijn, maar voltreffers zijn ze zeker niet.

Alleen buiten het veld blaast Ajax nog krachtig in de bus. Adel verplicht, nietwaar. Technisch directeur Frank Kales joeg onlangs de andere clubs tegen zich in het harnas door een veel groter deel uit de tv-inkomsten te eisen. Ontvangt Ajax nu 2,6 miljoen, Kales wil straks – als het contract met de NOS en Canal+ wordt verlengd – zo'n vijftig miljoen. ,,Wij zijn niet van plan solidair te zijn'', zei hij. En: ,,Laten de kleine clubs hun broek zelf maar zien op te houden.''

Zelfs Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik kijkt tegenwoordig wel uit om zich op een dergelijke botte manier over de tegenstanders in de eredivisie uit te laten.

Kales verdedigt zijn egoïsme met een verwijzing naar topclubs in het buitenland (Barcelona, Manchester United, Bayern München) die over veel meer tv-geld kunnen beschikken en waarmee dus op den duur nauwelijks meer te concurreren zou zijn.

Daarover jammeren heeft echter weinig zin. Ajax moet zich schikken in de Nederlandse situatie en bijvoorbeeld tegen een bescheiden provincieclub als RKC laten zien waarom het eigenlijk bij de 32 teams van de Champions League hoort. En dus niet in het rommelige UEFA Cuptoernooi dat afgelopen donderdag een Slowaakse figurant in de Arena deed belanden.

De wedstrijd voor de eerste ronde kwam uiteraard integraal op de beeldbuis, evenals de wanhoopspoging van analyticus Hans Kraay het akkefietje enige betekenis te geven. Zonder het prachtige eigen doelpunt van Frank Verlaat en de daaropvolgende thuisfluiterij van de Kroaat Siric zou het een wel zeer oninteressante tv-avond zijn geweest.

De twee voorgaande avonden was het met de Champions League-wedstrijden niet veel beter gesteld. Feyenoord, PSV en Willem II lieten zich stuk voor stuk ongunstige uitslagen aansmeren en wekten allerminst de indruk de miljoenen waard te zijn die de UEFA bij voorbaat naar hen heeft overgemaakt.

,,Je wordt er mesjokke van, ik kijk niet meer'', riep AZ-trainer Gerard van der Lem over al het zogenaamde topvoetbal op de tv. Hij vertegenwoordigt waarschijnlijk de gemiddelde kijker, die deze week opnieuw wordt uitgenodigd zich te ergeren, op te winden of te vervelen. Morgen speelt PSV tegen Valencia en hangt Willem II de underdog uit in het stadion van Bordeaux. Woensdag gaat Feyenoord in Trondheim bij Rosenborg op bezoek. Zonder supporters. Zou Leo Beenhakker het allemaal nog wel leuk vinden?

    • Ben de Graaf