Dili in handen van vredesmacht

De eerste eenheden van de internationale vredesmacht voor Oost-Timor zijn vanochtend per vliegtuig aangekomen in de hoofdstad Dili en hebben zich verspreid in en om de grotendeels geruïneerde stad.

Volgens de Australische commandant van de vredesmacht, generaal Peter Cosgrove, hebben de militairen geen tegenstand ondervonden, maar blijft de situatie in Oost-Timor risicovol. Volgens de Australische minister van Defensie, John Moore, zal vandaag aan het einde van de dag een troepenmacht van ongeveer 2.000 man in Oost-Timor zijn gearriveerd. Ze vormen de voorhoede van een vredesmacht die uiteindelijk ten minste 7.500 soldaten zal omvatten, afkomstig uit meer dan dertien landen.

Het eerste Hercules-transportvliegtuig van de Australische luchtmacht landde vanochtend rond kwart voor zeven plaatselijke tijd op het vliegveld van Dili. De Australische soldaten, in volledige gevechtsuitrusting, werden kort begroet door Indonesische soldaten, waarna ze posities innamen op het vliegveld. Behalve Australische soldaten komen vandaag ook militairen uit Nieuw Zeeland, Frankrijk, Thailand, de Filippijnen en Groot-Brittannië aan op het vliegveld. Gisteren al hebben negen Australische, Nieuw-Zeelandse en Britse oorlogsschepen posities ingenomen voor de kust. De eerste schepen met troepenversterkingen en zwaar materieel aan boord, zouden later vandaag de haven van Dili binnenvaren. De komst van de vredesmacht werd gisteren voorbereid door generaal Cosgrove, die in Dili overleg voerde met de commandant van de Indonesische strijdkrachten in Oost-Timor, generaal Kiki Syahnakri. Cosgrove zei van de Indonesische militaire autoriteiten ,,eerste klas samenwerking'' te hebben verkregen. Volgens een woordvoerder van de Indonesische strijdkrachten is al tachtig procent van de Indonesische soldaten en politiemensen uit de provincie teruggetrokken. Generaal Syahnakri zei dat de vredesmacht het gebied tegen het einde van de week volledig in handen zal hebben. Vandaag liepen in Dili nog steeds enkele leden van pro-Indonesische milities rond, maar de confrontatie met binnentrekkenden soldaten van de vredesmacht leidde niet tot incidenten.

In het spoor van de vredesmacht maken internationale hulporganisaties zich op terug te keren naar Oost-Timor. De VN willen hun kantoor in Dili snel weer openen. Het Rode Kruis zei afgelopen weekeinde 90.000 vluchtelingen te hebben aangetroffen in Dare, niet ver van Dili, die ,,in extreem moeilijke omstandigheden'' proberen te overleven. Volgens het Rode Kruis zijn in Oost-Timor 600.000 mensen op de vlucht geslagen, op een totale bevolking 850.000.

De Oost-Timorese onafhankelijkheidsleider Gusmão is dit weekeinde vanuit de Britse ambassade in Jakarta naar Darwin uitgeweken. (AP, AFP, Reuters)

PORTRET COSGROVEpagina 5

DOSSIERwww.nrc.nl