Democratie in Azië brokkelt door corruptie af

De democratie in Azië brokkelt af als gevolg van toenemende corruptie. Die conclusie staat in een gisteren verschenen rapport van de Verenigde Naties. Volgens het rapport zijn Aziatische democratieën jaarlijks miljarden kwijt aan corruptie. De armoede in Zuid-Azië is voor een deel het gevolg van natuurrampen, aldus het rapport, maar moet ook worden toegeschreven aan pogingen om nucleaire slagkracht te vergroten en om de economische recessie in het gebied het hoofd te bieden. Het rapport doelt hierbij vooral op de nucleaire wedloop tussen India en Pakistan. ,,Democratie in Zuid-Azië gaat niet over mensen, maar over het toegang krijgen tot de macht'', zo staat in het rapport. Ook de positie van vrouwen is slecht. ,,Hoewel ze de helft uitmaken van het electoraat, bekleden vrouwen slechts zeven procent van de zetels in Zuid-Aziatische parlementen.'' (Reuters)