ASML voert rustige beurs aan

Particuliere beleggers ontbraken vanochtend grotendeels op de Amsterdamse effectenbeurs, waaronder de AEX-fondsen ASM Lithography (ASML) met een winst van 2,35 euro op 63,80 de grootste stijger was. Ook Aegon en Unilever deden het met anderhalve euro winst relatief goed. Onder invloed van deze grote fondsen steeg de AEX na het middaguur bij geringe omzetten naar 578,52 punten, een winst van 6,4 punten.

Niettemin was er allesbehalve sprake van een juichstemming onder handelaren op het Damrak. Zij omschreven de situatie voorzichtig als ,,niet negatief''. ,,Maar de handel is niet bepaald extreem groot. Het is hoofdzakelijk de professionele handel die wat doet, met hier en daar een meeloper.''

Schokkende koersverschuivingen deden zich in de ochtenduren dan ook niet voor. Bij de middelgrote Midkap-waarden was Volker Stevin met een winst van 35 eurocent op 18,25 al een van de grootste stijgers. Analisten beschouwen de bouwer in zijn branche als een van de meest veelbelovene fondsen.

Onder de hoofdfondsen deden naast ASML, Aegon en Unilever, ook handelshuis Hagemeyer en Randstad het relatief goed. Hagemeyer noteerde een euro hoger op 22,50 en het uitzendconcern Randstad boekte 1,05 euro winst op 51,30. Voor het overige ging het om dubbeltjeswerk. Van de zwaargewichten moest Philips 45 eurocent inleveren op 99,85 euro. Het belangrijkste fonds op de Amsterdamse beurs, Koninklijke Olie, ging 75 eurocent omhoog naar 59,10.

Bij de kleine fondsen was de situatie nagenoeg hetzelfde als bij de hoofdfondsen. De kleine elektronische uitgever Nedgraphics viel hier al op met een winst van 65 eurocent op 17,45. Melkrobotproducent Prolion ging 1,60 euro naar 100,10 euro.