Archeologische vondst China

China heeft met de vondst van wapenuitrusting, talloze beelden van krijgers en helmen uit het graf van de eerste keizer een belangrijke archeologische vondst gedaan. De 2200 jaar oude voorwerpen uit de tombe van keizer Qin Shihuang zijn van een zeldzame kwaliteit, aldus de Chinese kranten vrijdag.

De vondsten zijn inmiddels tentoongesteld in de oude stad Xian in het noordwesten van China. Het graf van de keizer is ruim 13.000 vierkante meter groot.

De porseleinen beelden zijn de eerste van de Qin-dynastie, met groengeverfde gezichten en felgekleurde rompen in zeven kleuren. De aardewerken krijgsmannen staan relatief dicht bij het graf. ,,Hoe dichter de beelden bij het midden van de tombe staan, hoe belangrijker ze waren voor de keizer'', aldus Wu Yongqi van het Museum van Porseleinen Krijgers in Xian. De vondst bestaat verder uit tachtig stuks wapenuitrusting en dertig stenen helmen. In het graf zijn al eerder belangrijke ontdekkingen gedaan. (RTR/AFP)