Arabieren woedend op Walt Disney

De Arabische Liga zal haar lidstaten vragen hun banden met Walt Disney te heroverwegen in verband met een Israelisch tentoonstellingsproject voor het Wereld Millenniumdorp van Disney's Epcot-themapark in Orlando (Florida).

Walt Disney Co verzekerde dit weekeinde dat Jeruzalem niet figureert als hoofdstad van Israel in het Israelische paviljoen, dat grotendeels met Israelisch regeringsgeld is gefinancierd. De mededeling was bedoeld om groeiende onrust hierover in de Arabische en islamitische wereld te sussen, maar de toezegging was voor de secretaris-generaal van de Arabische Liga, de Egyptenaar Abdel Meguid, onvoldoende. Het Millenniumdorp gaat 1 oktober open.

De status van Jeruzalem is een buitengewoon gevoelig onderwerp in het Midden-Oosten. Israel bezette het oostelijk deel van de stad in 1967, annexeerde het meteen en houdt vol dat onverdeeld Jeruzalem zijn eeuwige hoofdstad blijft. De Palestijnen eisen dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad van hun toekomstige onafhankelijke staat wordt. Om de zaken nog verder te compliceren herbergt Jeruzalem zeer belangrijke islamitische en christelijke heiligdommen.

Het dreigement van de Arabische Liga komt niet uit de lucht vallen. Ambassadeurs van de Liga en vertegenwoordigers van verscheidene Amerikaanse Arabische en islamitische organisaties inspecteerden woensdag samen met topfunctionarissen van Disney het Israelische paviljoen, en toonden zich na afloop allesbehalve gerustgesteld. Volgens de delegatie was ,,de algemene lijn'' van de presentatie ,,een exclusieve aanspraak op de stad neer te leggen, en christelijke en islamitische bijdragen en rechten op Jeruzalem te marginaliseren''.

Bovendien onderstreepte het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag nog eens dat de omstreden inzending wel degelijk impliciet Jeruzalems status als Israels hoofdstad bevestigt. ,,De presentatie van Jeruzalem als het centrale element in Israels inzending (..) spreekt voor zichzelf'', aldus het ministerie. ,,Er is geen duidelijker of sterker verklaring mogelijk.'' Ten overvloede toonde het ministerie zich gisteren zeer tevreden dat ,,Disney zich teweer heeft gesteld tegen de Arabische chantage''.

In het Israelische paviljoen, dat 800 vierkante meter beslaat, wordt aandacht besteed aan de agrarische, energie en high tech industrie. Voorts kan de bezoeker aan de hand van de bijbelse koning David een tour door de geschiedenis van het gebied en de huidige staat Israel maken. (AFP, AP, Reuters)