Advies: olieaanbod krap houden

De Arabische oliestaten aan de Golf hebben de Organisatie van olie exporterende landen OPEC opgeroepen de huidige productiebeperkingen in ieder geval voort te zetten tot eind maart volgend jaar. De OPEC vergadert woensdag in Wenen. Handhaving van het huidige beperkte productiepeil is daar het voornaamste agendapunt.

De OPEC-landen besloten eerder dit jaar tot vermindering van de olieproductie met het doel een eind te maken aan de prijsdaling voor ruwe olie. Dat akkoord leidde ertoe dat de olieprijs, die rond de jaarwisseling op een dieptepunt van 10 dollar per vat (159 liter) stond, is opgelopen naar ongeveer 23 dollar op dit moment.

Olie-analisten houden er rekening mee dat het krap houden van het olie-aanbod door de OPEC en enkele andere productielanden de prijs de komende winter nog verder kan opdrijven. De olievoorraden in de wereld, een jaar geleden nog zeer omvangrijk, zijn inmiddels al een stuk kleiner geworden en het totaal opdrogen van de voorraden kan een verdere prijsopdrijving in de hand werken.

In de westerse industrielanden neemt de vrees toe dat de forse stijging van de olieprijs zal leiden tot een toenemende inflatie. Analist Jerns Uwe Wächter van Deutsche Bank verwacht dat de consumenten-prijsindex in Europa met één procentpunt zal stijgen indien de olieprijs van dit moment nog een jaar stand houdt.

Iran en Saoedi-Arabië zijn overeengekomen de komende drie jaar elk voor de helft van de tijd de secretaris-generaal van de OPEC te leveren. Dat heeft de Iraanse minister voor oliezaken Bijan Namdar-Zangheneh zondag gezegd voor de Iraanse radio. Iran en Saoedi-Arabië willen beide de opvolger van de vertrekkende secretaris-generaal, de Nigeriaan Rilwanu Lukman, leveren. De nieuwe functionaris moet echter unaniem door de elf leden van het oliekartel worden aangewezen.

Iran heeft drie jaar geleden al tevergeefs geprobeerd de Iraniër Ardebili aan het hoofd van de OPEC te krijgen. In de aanloop tot de opvolging van Lukman heeft Iran laten weten nu in geen geval een andere dan de eigen kandidaat te zullen steunen. Wegens de unanimiteitsregel leek er daarom een impasse op komst.