VS verlichten sancties Noord-Korea

De Verenigde Staten hebben gisteren een deel hun economische sancties tegen Noord-Korea opgeheven. Washington reageert daarmee op de belofte van Noord-Korea om af te zien van nieuwe raketlanceringen.

De toenadering volgt op onderhandelingen die vorige week in Berlijn werden gevoerd, en komt na een evaluatie van het beleid ten opzichte van Pyongyang door de Amerikaanse oud-minister van Defensie, Willian Perry.

Inzet van de gesprekken in Berlijn was de Noord-Koreaanse dreiging binnenkort een nieuwe ballistische raket voor de lange afstand af te vuren, die in potentie tot in Hawaï of Alaska zou kunnen reiken. Vorig jaar augustus baarde Noord-Korea groot opzien door een raket af te vuren die over Japan heen vloog en in het noordelijk deel van de Stille Oceaan terecht kwam. Die gebeurtenis leidde tot grote onrust, en zorgde voor een impuls in de discussie over een nieuw, kostbaar afweersysteem tegen ballistische raketten, het Theatre Missile Defence (TMD)-project, waaraan ook Japan en Zuid-Korea mogelijk deelnemen.

De Noord-Koreaanse toezegging om zijn rakettenprogramma op te schorten, heeft voorlopig de lucht geklaard. De VS laten Noord-Korea op de lijst staan van landen die terrorrisme steunen, maar willen de regering in Pyongyang tegelijkertijd belonen voor goed gedrag. De verzachting van de sancties betreft onder andere ex- en import van consumentengoederen, investeringen en bankzaken, en de mogelijkheid om van en naar Noord-Korea te reizen. De uitvoer van wapens en militair-gevoelige technologie blijft taboe.

Noord-Korea, dat hongersnood kent en economisch totaal aan de grond zit, heeft dringend buitenlandse valuta nodig. Zijn belangrijkste bron van inkomsten is de verkoop van raketten aan landen als Pakistan, Iran en Syrië. Woordvoerder Joe Lockhart van het Witte Huis zei gisteren dat Noord-Korea ,,heel duidelijk belang heeft bij het uitbreiden van handel en bij economische ontwikkeling''. Het opheffen van de sancties ,,betreft handel en investeringen, en heeft niets te maken met het geven van steun, of het verzachten van onze maatregelen tegen Noord-Korea als een terroristische staat'', aldus Lockhart.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, zei gisteren dat met het verzachten van de sancties mogelijk een ,,nieuw en hoopvol'' begin kan worden gemaakt in de relaties tussen beide landen. Maar ze zei ook zich geen ,,illusies'' te maken over een structurele verbetering van de betrekkingen. De VS zullen niet aarzelen om zich zonodig weer hard op te stellen om de Amerikaanse veiligheidsbelangen te verdedigen, aldus Albright.

De gang van zaken rond de rakettendreiging is een herhaling van gebeurtenissen in 1994 toen de VS op het punt stonden militair in te grijpen om een einde te maken aan het ondergrondse kernprogramma van Noord-Korea. Oud-minister Perry zei gisteren dat de VS al voorbereidingen hadden getroffen om troepenversterkingen naar Zuid-Korea te sturen en om Amerikaanse burger te evacueren. ,,We waren een dag verwijderd van het nemen van ernstige maatregelen tegen Noord-Korea, maatregelen die neer zouden zijn gekomen op oorlogshandelingen'', aldus Perry. De crisis werd op het laatste moment bezworen door een bezoek van oud-president Carter aan Pyongyang. Overeengekomen werd dat Noord-Korea zijn nucleaire activiteiten zou bevriezen in ruil voor financiële hulp van de VS en andere landen bij de bouw van nucleaire centrales en de levering van olie. (Reuters, AFP)