Ullrich grijpt macht in zware bergrit Vuelta

Jan Ullrich is in de Ronde van Spanje op weg om zijn seizoen goed te maken. Gisteren won de Duitser de korte maar zeer zware tweede Pyreneeënetappe van Sort naar Arcalis. Ullrich nam de gouden leiderstrui over van Abraham Olano. De Spanjaard was in Andorra de grootste verliezer.

De etappe werd gewonnen door zijn landgenoot Igor Gonzalez Galdeano, die met veertig seconden voorsprong arriveerde voor twee andere Spanjaarden, Robert Heras en de vroegere knecht bij Banesto van Miguel Indurain en Olano, José Maria Jiménez. De 25-jarige Galdeano rijdt de eerste grote wielerronde in zijn carrière. ,,Ik leef op een wolk'', zei hij gisteren.

In Arcalis herhaalde de geschiedenis zich voor Ullrich. Twee jaar geleden won hij daar op indrukwekkende wijze een etappe in de Tour de France en mocht hij de Duitse kampioenstrui inruilen voor de gele trui. Op de dag dat Ullrich zijn ploeggenoot Bjarne Riis van het kopmanschap bij Telekom beroofde, gaf hij ook Olano een flinke draai om de oren. Die kwam vier minuten later over de streep.

In Arcalis nam Ullrich in 1997 een voorschot op de eindoverwinning in de de Ronde van Frankrijk. Een jaar later kwam hij in de Tour niet verder dan de tweede plaats, achter Marco Pantani, dit jaar kon hij door een knieblessure niet deelnemen aan La Grande Boucle. Ullrich had zijn seizoen afgestemd op de Tour en besloot zich vervolgens te richten op de Vuelta en het WK dat over een maand in Verona wordt gehouden.

Ullrich maakt in de bergen een veel sterkere indruk dan Olano. De Spanjaard, vorig jaar winnaar van de Vuelta, vertoont in eigen land al een paar dagen tekenen van zwakte. Eergisteren slaagde hij er in de eerste Pyreneeënetappe nog wel in zijn Duitse rivaal op afstand te houden in het algemeen klassement (1.40 minuut), gisteren ging hij bijna zevenenhalve minuut later dan Ullrich over de eindstreep. Olano zakte naar de negende plaats, op 5.43 van de nieuwe leider Ullrich.

Al ruim voor de helft van de korte (147,5 kilometer) bergetappe kwam Olano al in de problemen. De kopman van Once moest lossen toen het peloton onder leiding van Banesto-renners als Alex Zülle en Jiménez op de tweede van de in totaal vier cols de snelheid opvoerde. Eén voor één verloor hij ook zijn knechten, met uitzondering van Mikel Zarrabeitia. Op La Rabassa zag de wereldkampioen tijdrijden van vorig jaar de eindzege in de Vuelta steeds verder uit zicht verdwijnen.

Na zijn ritzege steeg de dolgelukkige Vitalicio-renner Galdeano naar de tweede plaats, op 36 seconden van Ullrich. De Rus Pavel Tonkov kwam gelijktijdig met Ullrich binnen en is met zijn derde plaats 48 seconden verwijderd van de leider.

,,Ik ben blij dat ik terug ben'', zei Ullrich na afloop voor de Spaanse tv. ,,Uiteraard ga ik proberen om de leiderstrui naar Madrid te brengen, maar er komen nog een paar zware etappes. Ik zal de hulp van mijn ploeggenoten nog hard nodig hebben.''

Vandaag staat de derde en laatste etappe in de Pyreneeën op het programma, van Andorra naar Castellar del Riu. De Ronde van Spanje eindigt volgende week zondag met de etappe Madrid-Madrid.