Stepping-stone

Net zo als verleden jaar is de Modalfa Top 12 met overmacht gewonnen door Wubbo de Boer en Bauke Muller. Aan deze invitatiewedstrijd in de Amsterdamse stadsvilla van bridgeliefhebber Max Abram deden twaalf van de sterkste Nederlandse paren mee. De Tilburgse internationals Huub Bertens en Bart Nab werden op enige afstand tweede. De rest van het veld speelde, als het ging om de bovenste plaatsen, geen rol van betekenis.

Met hun overwinning zetten De Boer-Muller de lijn voort van een serie grote overwinningen. Alleen hun matige prestatie tijdens het EK op Malta deze zomer, vormde een dissonant.

Volgende week doet Nederland mee aan de tweede Olympische Grand Prix, die wordt gehouden in Lausanne. Ons land moet zich daar tussen een aantal toplanden zien staande te houden met de paren Bertens-Nab en Ramer-Paulissen. Laatstgenoemden hadden het zwaar op de Top 12. Juist tegen hen toonde Wubbo de Boer zijn kwaliteiten.

Om zonder klaverenstop 2SA te bieden, zoals noord hier deed, ziet er minder gek uit dan het lijkt. In deze situatie immers wordt het rebid van 2♠ nog wel eens gebruikt als vergaarbak voor heel veel zwakke openingen, vaak met een klaverenstop. Gert-Jan Paulissen startte als oost tegen 3SA met ♣7 (vierde van boven) voor de heer op tafel. Wubbo de Boer vroeg om schoppen en toen west klein bijspeelde, won de secce vrouw. Nu volgde harten naar de boer, door west genomen met de heer.

Achteraf verklaarde Ramer dat hij het de leider moeilijker had kunnen maken door die slag te duiken. Met open kaarten echter kan het contract vermoedelijk op geen enkel moment down. Ramer speelde ♣10 na, oost zakte (nemen helpt niet) en de vrouw won de slag, evenals de nagespeelde ♦B. De Boer incasseerde nu ♡A en ♡V en bracht west, toen de kleur niet rond bleek te zitten, aan slag met ♡10. Ramer gaf zich over. Hij incasseerde nog ♠A en speelde ♦5 na voor de vrouw van de leider, die ♦A meenam en west in ruiten weer aan slag bracht. In de allerlaatste slag was west gedwongen met zijn overgebleven schoppen de negende slag aan ♠H te geven. Een originele stepping-stone positie. Het leverde NZ in de Butler 52 cross-imps* op.

(* Een wedstrijdvorm waarbij ieder paar zijn score vergelijkt met alle paren uit de andere lijn.)

Meteen een spel later vergaarde De Boer nog eens 24 cross-imps met een elegant eindspel. Het contract heette weer 3SA.

Paulissen kwam uit met een kleine harten, die de leider nam met de boer op tafel. Ruiten liep via de tien voor de boer van oost, die naar schoppen switchte voor het secce aas. De leider speelde een kleine ruiten uit zijn hand en toen oost met het tweetje bekende, werd op tafel de negen gelegd (klein was handiger overigens). West nam het aas en speelde harten na voor het aas. Weer kwam een kleine ruiten (west klaveren weg), door oost met de acht genomen. Oost liet bewust na om ♦H te incasseren, omdat hij dan zijn partner in dwang zou brengen, maar vervolgde met harten voor de heer.

De Boer incasseerde een hoge schoppen, speelde ♣A, ♣H en gooide west in met de derde klaveren. De laatste twee slagen waren voor ♠V en ♠10. Er vanuit gaande dat ♡V bij oost zit, had de leider zijn contract ook kunnen maken door de hartenstart te nemen met het aas, ♠A te deblokkeren, oversteken via de hartensnit om dan de schoppen te ontwikkelen.

Dit weekeinde: Topsport, Meesterklasse viertallen, Bridgehome Zoetermeer, za+zo 11.00-18.00 uur. Breedtesport: mega-openingsdrive van 2e Heinenoordtunnel in tunnelbuis (!), zo 12.00-17.00 uur, aanmelden ter plekke, info 06-50916526.

    • Jan van Cleeff