Sleutelfiguur IRT-affaire

Oud-commando Mink K. (38), de Amsterdamse topcrimineel die donderdag werd aangehouden, beschikt over minstens één bijzondere kwaliteit. Hem kunnen zware veroordelingen treffen, langslepende uitleveringsprocedures mogen nadelig voor hem uitpakken - toch weet hij een langdurig verblijf achter tralies steeds te voorkomen.

In combinatie met zijn veronderstelde rol als regisseur van de IRT-affaire - volgens bepaalde justitiële informatie misleidde hij de politie door informanten dubbelspel te laten spelen - heeft K. een bijna demonisch crimineel profiel gekregen. Kennelijk is hij in staat iedereen in zijn schaakspel te betrekken: politie, justitie en zijn criminele Umfeld.

K. werd in 1995 veroordeeld tot zes jaar celstraf wegens het bezit van wapens en 93 kilo cocaïne. Hij ging in hoger beroep en werd tijdens die procedure, tot verbazing van het openbaar ministerie, door het Amsterdamse Hof op vrije voeten gesteld. Zijn straf viel in beroep hoger uit (zes jaar en acht maanden) maar door een nieuwe beroepsprocedure aan te spannen, ditmaal bij het Europees Hof voor de rechten van de mens, bleef K. vrij man.

Hij vertrok naar België. Eind 1997 werd een vertrouwensman van een centrale politiedienst in Brussel aangehouden die informatie bleek te hebben verkocht aan K. Het zou om ,,ultrageheime'' opsporingsinformatie gaan. K. werd toevallig kort daarop aangehouden aan de Spaans-Franse grens, waarna het Brusselse parket zijn uitlevering vroeg. Een langslepende procedure bracht hem een half jaar later in België. Maar na 14 dagen liet de Belgische rechter hem doodleuk weer lopen, in afwachting van zijn definitieve berechting komend najaar.

K., officieel lange tijd bloemenhandelaar te Amsterdam, wordt echter in Nederland pas echt een criminele top dog na het rapport van de commissie-Kalsbeek. Die achterhaalde dat het beruchte IRT-politieteam informanten runde waarover Mink K. de regie voerde. Zo konden criminelen, parallel aan partijen soft drugs die de politie gecontroleerd invoerde, voor 15.000 kilo cocaïne importeren. Voor opsporingsbegrippen een enorme hoeveelheid, op straat ruim een miljard gulden waard.

En de toestand oogde nog omineuzer toen Kalsbeek achterhaalde dat K. nauwe contacten onderhield met de Amsterdamse Officier van Justitie F. Teeven. Informatie van de BVD leerde dat Teeven hem al sinds medio 1998 bezocht in de Franse gevangenis waar hij wachtte op zijn uitlevering aan België. Het bleek dat Teeven een deal met deze hoofdrolspeler uit het IRT-saga overwoog - wat Kalsbeek ernstig verontrustte over de stand van de Hollandse rechtsstaat.

Na Kalsbeeks rapport werd de deal afgeblazen. K. haalde echter voortdurend de kranten als de topcrimineel die bereid was zijn partners in crime te verlinken. Dit maakte hem kwetsbaar. Misschien, zei een ambtenaar gisteren, was hij deze keer wel opgelucht dat-ie eindelijk eens de cel in mocht.