Salaris van president VS verdubbeld

De volgende Amerikaanse president zal twee keer zoveel verdienen als Bill Clinton. Het Congres nam donderdag een wetsvoorstel aan waarbij het presidentiële salaris per januari 2001, als Clintons opvolger aantreedt, wordt verdubbeld tot 400.000 dollar, ruim acht ton.

Tegelijk gaven de Congres-leden ook zichzelf opslag. Als Clinton het wetsvoorstel goedkeurt, zoals wordt verwacht, dan stijgt hun jaarsalaris met 4.600 dollar tot 141.300 dollar, bijna 300.000 gulden. Dat is volgens The New York Times twee keer het gemiddelde inkomen van een Amerikaanse advocaat en vijf keer wat de doorsnee Amerikaan in loondienst mee naar huis neemt.

Het is voor het eerst sinds de jaren zestig dat het salaris van de president wordt verhoogd. Sinds Richard Nixon in 1969 als eerste president 200.000 dollar kreeg, heeft er niet één inflatiecorrectie plaatsgevonden. Was dat wel gebeurd, dan zou de bewoner van het Witte Huis nu 900.000 dollar per jaar verdienen, ongeveer het salaris van een directeur van een toponderneming in de VS.

Loonsverhogingen voor politici liggen in de Verenigde Staten vaak heel gevoelig, maar deze keer stonden er in het Congres geen dwarsliggers op die hun collega's van inhaligheid beschuldigden. Vrijwel zonder debat werd het wetsvoorstel aangenomen. De meeste media besteedden er maar weinig aandacht aan.

Volgens de grondwet mag het inkomen van de president alleen verhoogd worden bij een regeringswisseling, zodat na 2001 de volgende gelegenheid zich pas in 2005 zou hebben voorgedaan. Het is de derde keer in zeven jaar dat Congres zichzélf opslag geeft.

Ook zo'n 250.000 federale ambtenaren kunnen een loonsverhoging tegemoet zien. De opslag, met gemiddeld 4,8 procent, is de grootste sinds 1981 en wordt in Washington gezien als een belangrijke economische impuls voor de regio. Militairen krijgen dezelfde salarisverhoging. Het Congres heeft nog niet besloten of ook rechters, die doorgaans gelijk opgaan met de volksvertegenwoordigers, een loonsverhoging krijgen.