Rusland

Wie het artikel `Rusland in de etalage' van Frank Westerman, in Z3, nog bij de hand heeft, zou de woorden `Rus' en `Russisch' eens moeten vervangen door `jood' en `joods'. Verbijsterd zal de lezer bemerken, hoe, onder het mom van literaire kritiek, een kwaadaardig en racistisch beeld wordt opgehangen over de Russen en hun land.

Russische mannen zijn uitsluitend mafiosi; hun vrouwen, petroleuses die tussen het drugssmokkelen door voor het raam zitten. Wonderlijk genoeg hebben al deze `Oost-Europese typen' een grote literaire belangstelling. Natuurlijk lezen ze geen Tsjechov of Dostojevski, uitsluitend krimi's worden gewaardeerd.

Deze zijn uiteraard slecht geschreven, zonder plot, en zò goedkoop gedrukt, dat in de gevangenis waar ze het meest gelezen worden, de hulp van Balkancriminelen — soort zoekt soort — nodig is om de boekjes bij elkaar te houden en de bladzijden om te slaan.

Zo woekert Westerman's verhaal verder: In bont gehulde Untermenschen overvallen boekhandel Pegasus. In de geplunderde winkel blijft slechts `Anna Karenina' onopengesneden achter. De oude CPN krijgt jaren na dato door de open deur nog enkele trappen na.

Is het echt niet mogelijk eens een artikel te plaatsen over een moderne Russische auteur? Maar dan geschreven door iemand die hart heeft voor Rusland en verstand heeft van de Russische literatuur. Die bestaat echt! `Volk en Vaderland' niet meer.

    • Carel van Eerden