Profilering van zenders duidelijker

De publieke omroepen zijn gisteren unaniem akkoord gegaan met een nieuwe zenderindeling. De afzonderlijke netten zullen vanaf het seizoen 2000/2001 een sterker profiel krijgen om de herkenbaarheid te vergroten.

Aan het akkoord tussen de voorzitters van de publieke omroepen en de Raad van Bestuur van de NOS zijn maanden van moeizame onderhandelingen vooraf gegaan. Nederland 1 moet nu het `verdiepende net met vertrouwde culturele waarden en levensbeschouwelijke programma's' worden. Nederland 2 staat gepland als het `toegankelijke, universele net'. Nederland 3 moet herkenbaar worden als het `verdiepende en grensverkennende net met een cultureel progressieve inslag'. De marktaandelen moeten respectievelijk 13, 17 en 10 procent gaan bedragen.

De EO zal programma's gaan uitzenden op Nederland 1, de sport blijft op Nederland 2. In principe moeten alle omroepen programma's bijdragen aan het tweede net, maar de VPRO en de NPS zullen dat nauwelijks doen. Ook de Vara zal de meeste van haar programma's op Nederland 3 blijven uitzenden. Op dit net komt ook elke middag een blok voor jonge kinderen. Op Nederland 2 zullen 's middags dagelijks programma's worden uitgezonden die populair zijn bij jongeren.

J. Daalmeijer, netcoördinator van Nederland 1, is ,,buitengewoon content'' dat de profilering is aangenomen. ,,We kunnen nu een interessante zender maken waar de inhoud voorop staat. We zullen alleen nog voor de EO een juiste plek moeten vinden.'' Programmamaker F. de Poel van de KRO is ongelukkig met de komst van de EO naar Nederland 1. ,,We leven nog wel bij Nederland 1, maar we hebben een heel zwaar ongeluk gehad'', zegt hij. ,,De Raad van Bestuur van de NOS hoopt met dit plan voor de hele publieke omroep in totaal één procent marktaandeel te winnen. En daarvoor krijgen we een totale reshuffling van het bestel. En dus deze noodlanding van de heilige geest op Nederland 1.''

B. Bremer, netcoördinator van Nederland 2, spreekt van ,,een historische stap voor de publieke omroep''. ,,Dat het effect van de EO op Nederland 2 nu is verkleind, is goed voor alle partijen'', aldus Bremer. Vara-voorzitter en directeur V. Keur is ingenomen met de uitkomst. ,,Ik vind dit plan beter dan het eerste. De VARA kan brede programma's voor een brede doelgroep blijven uitzenden.'' Staatssecretaris Van der Ploeg (Media) kon gisteravond niet reageren.