Ook bij KPN wordt internet voor niets

In navolging van de concurrentie gaat nu ook KPN Telecom gratis internet aanbieden. Vanaf maandag kunnen internetgebruikers zonder abonnements- of aanmeldingskosten via KPN gebruikmaken van het wereldwijde computernetwerk. Dit heeft het concern gisteren bekendgemaakt.

De toegang tot internet vindt plaats via `Het Net', dat recent tot een volwaardige internerprovider werd omgevormd. Tot voor kort bood dit netwerk, dat 130.000 abonnees heeft, slechts toegang tot een klein deel van internet. Bestaande klanten krijgen hun abonnementsgeld dat zij sinds juni hebben betaald terug.

Telecomtoezichthouder Opta vindt de stap van de voormalige monopolist vanuit commercieel oogpunt wel begrijpelijk. ,,Maar het is maatschappelijk en juridisch onaanvaardbaar als dat tot meer krapte op het telefoonnetwerk van KPN leidt'', tekent voorzitter J. Arnbak aan. Opta gaat dan ook nauwlettend in de gaten houden of de toestroom van nieuwe internetklanten niet tot verstopping van het netwerk leidt, waardoor zowel de huidige KPN-bellers als de concurrenten worden benadeeld.

De andere internetdochters van KPN, onder meer Planet Internet en XS4all, worden vooralsnog niet gratis. ,,Die hebben een hele andere positie in de markt en beschikken zelfs over een eigen redactie. Het Net heeft veel meer een gidsfunctie'', aldus KPN. Net als bij de andere gratis providers moet overigens wel gewoon voor de telefoontikken worden betaald.