Ongekunsteld spontaan

Tot voor kort dacht ik net als de Avro: zet Angela Groothuizen in een busje, laat haar ergens naar toe rijden en het levert altijd wel verrassende of leuke momenten op. Eigenlijk denk ik dat nog steeds. Veel Nederlandse aardbewoonsters doen lekker spontaan omdat ze hopen dat hun vrienden vervolgens tegen elkaar zeggen: `wat is ze toch lekker spontaan!' En die vrienden zijn inderdaad zo spontaan om dat na elke geforceerde spontaniteitsaanval te denken en te zeggen.

Meestal zijn dat soort lekkere spontane meiden heel populair. Een afspraak maken met een lekkere spontane meid is dan ook geen sinecure want hun agenda staat vol met locaties waar de volgende lekkere spontane werkzaamheden plaatsvinden. Nu wil het toeval dat Angela echt lekker spontaan is maar door de overvloed aan geprogrammeerde spontaniteit om haar heen is dat bijna niet meer waarneembaar. Als je dus iets wil laten zien van de moderne kunst die in Nederland gemaakt en tentoongesteld wordt, is het geen slecht idee om het Avro-busje een lik verf te geven, Angela in te laden en op pad te gaan. Laat haar maar praten met kunstenaars, tentoonstellingsbezoekers, suppoosten, koffiejuffrouwen etc.

Helaas hebben de Kunstblik-makers besloten dat Angela en de interessante kunstwerken niet genoeg zijn. Er moesten nog een paar onduidelijke presentatoren en een spelletje aan het zorgvuldig ontwikkelde concept toegevoegd worden. Het publiek kan met een kaart `inzetten' op een kunstwerk, vervolgens wordt één kaart getrokken en moet de kaartinvuller een vraag beantwoorden. Goed antwoord: kunstwerk mee naar huis. Soort vraag: reist het Chinese staatscircus inderdaad rond met 5 tijgers, 5 paarden en een panda? Soort antwoord: altijd goed anders kan het spontane gesprekje en de spontane aflevering van het gewonnen kunstwerk niet plaatsvinden. Zelfs de saaiste tv-kijker begint spontaan te zappen.

Mijn vraag: zou het Chinese staatscircus bereid zijn 5 Avro-conceptontwikkelaars, 5 Avro-programmeringsbeleidsbeslissers en één grote Avro tv-baas mee te nemen zodat wij geen last meer van ze hebben? Laat Angela alsjeblieft haar ongekunstelde kunstje doen zonder inmenging van allerlei andere figuren die door het beeld rennen omdat de Avro blijkbaar de Melkert tv-baan heeft ingevoerd. Ik weet zeker dat het Chinese staatscircus ook hen prima kan gebruiken voor het opruimen van de troep na de altijd spectaculaire draaiende bordentruc. Misschien dat het bord voor hun eigen kop dan ook eens kapot valt.

Kunstblik, zondag, Ned.1, 18.01-18.32u.

    • Raoul Heertje